Ozijeva crna kiša

Kiša je ovoga leta zaobilazila sve kojima je bila potrebna. Samo je rokenrol fanovima pala dugo očekivana „crna kiša“. Black Rain je deveti solo studijski album vremešnog Ozija Ozborna i, po njegovom priznanju, prvi koji je snimio trezan.
Album otvaraju dve numere koje su izabrane za singlove: „Not Going Away“ i „I Don’t Wanna Stop“. Sličnog su kvaliteta i oslikavaju trenutna stremljenja na američkoj sceni. Melodični refreni koji se lako pamte svima daju do znanja da Ozi ne beži od pop-formule koja ga je dovela do trona i nadimka Princ tame. Naslovna numera, „Black Rain“, po atmosferi i vokalnim melodijama možda najviše podseća na Black Sabbath period. Međutim, od samog početka solo karijere, po napuštanju Black Sabbath-a, Ozi je znatno „amerikanizovao“ svoj zvuk, tako da instrumentalni deo pesme svakako odaje njeno geografsko poreklo. Autentičnom zvuku Ozijevih albuma od 1987. naovamo umnogome kumuje i gitarski i kompozitorski stil Zeka Vajlda.
Ozborn i Vajld su, uz producenta Kevina Čurka, komponovali sve pesme na Black Rain-u. Može se reći da su uradili samo osrednji posao; nijedna pesma se ne ističe kao posebno dobra, samo jedna od dve balade, „Lay Your World On Me“, odskače, i to na loš način. Ne uklapa se ni u album ni u Ozijev stil uopšte. Ostatak albuma je ujednačen, ali bez originalnosti ili izrazite energije. Čitav producentski koncept takođe deluje prilično loše, čak zastarelo. Iako je očigledno da je namera bila da se dugogodišnja tradicija poveže s modernim zvukom, sve je ostalo samo na pokušaju. Ovo nije CD koji će starom rokeru privući novu publiku. S druge strane, stari fanovi neće biti razočarani. Ako bi se zanemarila očigledna evolucija u tehnici zvučnog zapisa, ovaj album veoma liči na svoje prethodnike.
Nakon letošnje turneje sa svojim „putujući cirkusom“, OzzFest-om, ove jeseni Ozi planira da obiđe Severnu Ameriku i serijom koncerata na kojima će kao gost nastupiti i Rob Zombie. Dakle, promotivne aktivnosti su u toku, prodaja ide odlično, ploča je postala zlatna, ali u suštini u pitanju je „samo još jedan Ozijev album“.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.