U trendu

Pedeset druga dodela Gremija (2)

Neko bi možda rekao da smo najvažnije što se tiče 52. dodele Gremi nagrada već rekli. Ja se ne bih složio. Sledi nastavak, po meni ništa manje interesantan.
Datuma i lokacije se samo prisećamo – 31. januar, Stejples centar, Los Anđeles. Svetska muzička elita na jednom mestu. Najavili su ga kao muzički događaj godine i nisu pogrešili. Glavne zvezde večeri – Bijons, Tejlor Svift i bend "Kings of Leon", već smo pomenuli. Prošetaćemo malo okolo.
Bila je ovo izuzetna prilika da se skrene pažnja i na ogromne žrtve razornog zemljotresa na Haitiju. Mnogi od izvođača nosili su bedž Crvenog krsta u znak podrške unesrećenima, a Meri Džej Blajdž i Andrea Bočeli izveli su uživo pesmu "Bridge Over Troubled Water", čiji sav prihod od prodaje ide žrtvama zemljotresa. Posebna počast odata je i pokojnom "kralju popa" – Majklu Džeksonu, emitovanjem trodimenzionalnog snimka izvođenja pesme "Earth Song". Njegova deca Prins i Paris primila su nagradu za životno delo umesto svog pokojnog oca.
Da se vratimo na ostale dobitnike. Za najboljeg novog izvođača proglašen je "Zac Brown Band". Najbolji rok album je očekivano "21st Century Breakdown" benda "Green Day". Pop album godine je "The E.N.D", grupe "Black Eyed Peas", a najbolji dens album je "The Fame" neizostavne Lejdi Gage. Najbolji alternativni album ima grupa "Phoenix" ("Wolfgang Amadeus Phoenix"). U kategoriji muški pop performans pobedio je Džejson Mraz (Jason Mraz) s pesmom "Make It Mine". Brus Springstin je dobio statuu za najbolje solo rok izvođenje pesme "Working on a Dream". Najbolji rep album ima Eminem ("Relapse"), a najbolja rep pesma je "Run This Town", koju su zajedno izveli Džej Zi, Rijana i Kanje Vest.
Poseban akcenat želim da stavim na naredna dva priznanja. Objasniću i zbog čega. Nil Jang (Neil Young) je na sceni još od 1964. godine. Zaista je nepotrebno objašnjavati koliki je njegov doprinos savremenoj muzici i umetnosti uopšte. Ipak, zanimljivo je da do sada nikada nije osvojio nijednu Gremi nagradu. Eto, i ta nepravda je ispravljena. Odnedavno je i Nil Jang vlasnik ovog prestižnog priznanja, i to za objavljen najbolji arhivski set. Međutim, za njega ova nagrada ima gorak ukus, s obzirom na to da mu je pre samo dve nedelje preminuo veliki prijatelj Leri Džonson (Larry Johnson), koji mu je u velikoj meri pomogao da objavi čitav ovaj arhivski set. Jang se prisutnima obratio putem video snimka, i to u samo tri reči: "Hvala puno svima".
Još jedan velikan dobio je ovo priznanje prvi put u karijeri. U pitanju je legendarni bend "AC/DC", koji je trijumfovao u kategoriji za najbolje hard rok izvođenje pesme "War Machine". Očekivalo se da možda dobiju statuu i za najbolji rok album, za fenomenalno ostvarenje "Black Ice", ali je ta nagrada otišla u ruke već pomenutoj grupi "Green Day". Naravno, i mi možemo biti ponosni jer smo ove legende imali prilike da ugostimo u Beogradu, kada su promovisali upravo spomenuti album.
Kao što rekosmo, jedna zavesa na 2009. je spuštena. Ali ostaju još neke. Uskoro… A za sve što smo zaboravili tu je zvaničan sajt.
Više informacija

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.