Sejo Sexon pred beogradski koncert: „Neću politiku u moju butigu“

Namera nam je da se uz malo laganiji repertoar provedemo dobro zajedno s beogradskom publikom koja nam je uvijek bila dvanaesti igrač, rekao je Tanjugu Davor Dučić poznatiji kao Sejo Sexon, frontmen veoma cenjenog bosanskog rokenrol bend „Zabranjeno pušenje“ čiji je koncert zakazan za 2. januar u Beogradskom Domu omladine.

U planu Sexona je dobra zabava u Beogradu u produžetku novogodišnjeg slavlja.

„Sviraćemo koncert pod radnim nazivom “Neću politiku u moju butigu“ kao što je to rečeno u televizijskoj seriji “Naše malo misto“. Malo da se zabavimo bez ovih političkih pesama i te analize “društvenog sistema““, najavio je Sexon

Frontmen legendarnog sarajevskog benda prisetio se prvog nastupa „Zabranjenog pušenja“ za novogodišnje praznike.

„Pa prvi put smo svirali Novu godinu na Jahorini i u stvari prvi put smo bili u prilici da sviramo sa puno tih pauzi, jer vlasnici te dvorane su tražili da se često prekida, da dolaze one razne novogodišnje igre, nagrade, voditelji, gosti iznenađenja, mađioničar… Naravno, mi smo sve te prilike iskoristili da se još malo “doradimo“ na šanku, tako da smo tamo već neki treći set, bili mortus pijani. Tada sam shvatio da čim se vratim u Sarajevo moram otići na jedan seminar kod narodnjaka i kod ovih orkestara što sviraju svadbe, da mi malo objasne tehnologiju sviranja takvih svirki sa puno pauzi“.

On ističe da je rock“n“roll za „Zabranjeno pušenje“ od prvog dana bio zapravo neki način da se komunicira sa društvom, a ne da ga nešto menja ili kritikuje.

„Shvatali smo da je to Sizifov posao, ali jednostavno čovjek se lakše osjeća kada neke stvari kaže. I Bregović je rekao čuvenu rečenicu: “Baš me briga svakako, sve ja mogu reći fino, mene niko ionako ne uzima za ozbiljno“. Tako da mislim da su malo nadobudni bendovi koji očekuju od sebe puno, ali u svakom slučaju, lijepi je osjećaj to izreći, to opjevati. Opet se nađe ljudi koji u tome nađu neku istinu, neki u tome čak nađu i neku poentu od koje grade svoj život i neke svoje stavove“, kaže Sejo Sexon.

Primećuje međutim da je teško naći dobar rokenrol bend na prostoru bivše Jugoslavije.

„Danas bend u regionu mora da prilično mukotrpno i da ne kažem herojski odradi posao, provede hiljade dana u kombiju da bi postao regionalno prepoznat ili primijećen. Tako danas bendovi uglavnom u ranim četrdesetim, u stvari, postižu neku regionalnu karijeru. To se desilo i sa “Hladnim pivom“, i sa “Štukama“, i sa “Dubiozom“, i sa grupom “Elemental“, kazao je Sexon.

Dodaje da danas teško možemo reći da su to mladi bendovi, „mladi su u smislu da smo ih mi tek skoro primijetili, viđeli, zbog svih naših feudalizama koji koji su zavladali Balkanom, ali i te medijske iscjepkanosti, podijeljenosti, ali u svakom slučaju, svim tim bendovima treba skinuti kapu i odati dužno poštovanje, jer su zaista uradili nešto što je danas na granici mogućeg“.

Poznati gitarista i pevač napominje da rokenrol muzika može da se izbori sa tehnoloskom revolucijom oko nas

„Evo, sve češće dolaze neki, doduše prilično sitni, novci od raznih portala, od raznih platformi, od raznih internet sistema koji vrte muziku, tako da vjerujem da će se i to jednom desiti. Svaki početak je težak, što kažu, ali mislim da je internet puno više napravio za muziku nego što je oduzeo i danas imamo prilike da u roku od par sekundi vidimo svaki bend koji nas interesuje, da se upoznamo sa svakom muzikom, da se upoznamo sa svakom kulturom, da vidimo kako izgleda heavy metal iz Teherana ako želimo“, navodi Sexon.

Primećuje i da je Internet također ostavio jedan veliki prostor slobode da bendove više niko ne može da zabrani, da bendove niko više ne može da onemogući, kao što se, priseća se, njima desilo 84. godine kada su na jedno vreme nestali potpuno iz medija i sa koncertne scene.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike