Stefanovski: Džez je otvorenost duha

Rasprodatim koncertima Vlatka Stefanovskog i niške grupe „Eyot“, završen je 33.Valjevski džez festival, a slavni makedonski gitarista ističe da je „džez otvorenost duha“.

Izborom novog umetničkog direktora Milana Đurđevića, ove godine je napravljen zaokret kroz otvaranje ka „world music“ trendovima, ali uz poštovanje tradicije koju nesumnjivo ima jedna od najdugovečnijih manifestacija ovog tipa na prostorima nekadašnje države.

„Džez je postao toliko široka kategorija. Ulazi i izlazi iz džeza puno toga. Ako je Erik Klepton, koji nije džez muzičar, mogao da svira na Montre džez festivalu, ako je Bi Bi King mogao da svira na Montre džez festivalu, zašto ja ne bih mogao da sviram na Valjevskom džez festivalu“, izjavio je Stefanovski.

On naglašava da džez nije samo sving.

„Džez je otvorenost duha, uma i svi koji daju sebi za pravo, imaju hrabrosti i samopouzdanja da se bace u hladnu ili toplu vodu improvizacije, mogu se nazvati dzez muzičarima. Oni koji u trenutku smišljaju melodije, bilo da su brze, spore, vesele ili tužne, oni sebe mogu nazvati džez muzičarima“, naglasio je Vlatko Stefanovski, čiji je rasprodat koncert bio i kruna ovogodišnjeg Valjevskog džez festivala.

Novi koncept festivala, nazvan „New jaž moment“, naišao je na izuzetno odobravanje i interesovanje publike pa je, kako ističu organizatori, sala valjevskog Centra za kulturu bila puna sve tri večeri.

Uvod su napravile tri valjevske džezerke u programu „Dame pevaju džez“ – Irena Blagojević, Jelena Kovačević i Anđelka Simić, a prvog dana zvaničnog programa nastupili su Slobodan Trkulja sa kvintetom i Miško Plavi trio sa Vasilom Hadžimanovim i Lenom Kovačević.

Kuriozitet je svakako bio veliki koncert Del Arno benda na otvorenom, na bini ispred tržnog centra Stop Shop, a na dobar prijem publike naišla je i austrijska saksofonistkinja Edit Letner.

„Valjevo ima sve potencijale da od ovog festivala napravi događaj koji će prevazići značaj lokalnog dešavanja. Želja nam je da za koju godinu odabrana publika iz regiona zabeleži Valjevski džez festival na mapi manifestacija ovog tipa koje se ne propuštaju, zahvaljujući kojoj će čitav grad živeti muziku i koja će doneti sasvim novu energiju“, istakao je novi umetnički direktor Milan Đurđević.

Festival su podržali Grad Valjevo, Ministarstvo kulture i informisanja, SOKOJ i valjevski privrednici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.