„Sunshine“ opet!

Odbrojavanje je počelo! Hipici su nekada dizali dva prsta u vazduh i pevali „Daj nam sunca sjaj“. I šta se desilo? Izumrli su a pravi sjaj nisu dobili. Ali, zato mi jesmo. Svako ko je ikada bio na nekom od koncerata grupe „Sunshine“ u Hali sportova ili u SKC-u (ili bilo gde drugo) zna o čemu govorim. Onaj ko nije, imaće priliku uskoro da se uveri. Datum 14. februar 2008, Dan zaljubljenih ili Sveti Trifun, šta vam volja. Mesto, verovatno, ponovo Hala sportova, Novi Beograd. Do tada ostaje da sačekamo da vidimo ko će biti počasni gost grupe na koncertu. O čemu se, zapravo, radi?
Izdavačka kuća „Multimedia records“, koja je izdala njihov povratnički album – „Fight the devil“ (avgust 2007.), raspisala je konkurs za najbolje ovdašnje rep talente. Konkurs je bio otvoren do 1. decembra 2007. Krajem godine, tačnije 31. decembra, biće proglašen pobednik, koji će imati tu čast da bude deo „Sunshine crew“-a na pomenutom koncertu. Naravno, najbolji bend ili pojedinac dobiće i CD u izdanju Multimedije.
Šta reći o „Sunshine“-u? Devedesetih godina prošloga veka zasigurno najveća hip-hop atrakcija na ovim prostorima. Uzori mnogim mladim bendovima koji su nastali posle njih i zbog njih. Mešavina roka, panka, metala i repa. Spoj tvrdih gitara i ritam mašina. Britki tekstovi, prodorni glasovi i neponovljiva energija. Nezaobilazni repertoar uličnih protesta tog doba. Vaspitači i inspiracija mnogih. Nepristrasni, direktni i surovi često su gazili po samoj ivici pristojnosti. Gurali prst u oko mnogima. I uvek ostajali na vrhu. Njihovi spotovi doneli su sa sobom revoluciju. Film „Do koske“ ne može ni da se zamisli bez muzike i spota „Kokane“; „91. preview“ je dugo bio zabranjen na državnim medijima, zbog tenkova i tadašnje špice „Dnevnika 2“ koji se tu pojavljuju. Šta tek reći za spot za pesmu „Iza horizonta“? Mračan i jeziv, ledio je krv u žilama pri svakom emitovanju. Ipak, uvek su se trudili da budu angažovani, uz jasnu poruku mladim ljudima koji ih slušaju da se okanu droge i svih negativnih uticaja sa strane. I zaista mislim da su parole od samo nekoliko reči, koje su se pojavljivale u nekoliko sekundi na kraju njihovog spota, tipa „Nasilje rađa nasilje“ ili „Reci ne drogama“, bile delotvornije za mlade nego čitave tribine koje su se priređivale u to vreme na televiziji.
A gde je grupa danas?
Podeljena su mišljenja. Jedni misle da je „Sunshine“ umro odlaskom Ramireza i Bogija iz grupe, dok drugi veruju da su sada još tvrđi i žešći. Najnoviji album pruža priliku obema grupama da uživaju. Nostalgičari u retrospektivi sa prvih 12 pesama, a nove generacije s ostatkom. U singlu „Zavidan“, koji najavljuje novo izdanje, gostuje Hana (ex-Speed Limit, sada J.U.S.T.). Što se mene tiče, iako potajno pripadam prvoj grupi, sanjam taj koncert i živim za njega. Još jednom da čujem „Kokain“, „Misli mene gone“, „Priđi mi ti“, „Iza horizonta“… pa posle nek se sruši svet!
Vidimo se na koncertu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.