Van Gogh: Verujem u ljubav

Grupa Van Gogh je osnovana 1986. godine u postavi: gitarista Zvonko Đukić, bubnjar Srboljub Radivojević, klavijaturista Đorđe Petrović, pevač Goran Milisavljević i basista Predrag Popović. Februara 1986. godine grupa je objavila promo singl sa pesmom “Tragovi prošlosti”, a maja iste godine pojavili su se na Omladinskom festivalu u Subotici gde su osvojili drugu nagradu publike i treću žirija. Krajem 1986. godine izašao im je debi album “Van Gogh”, na kojem su se osim osveženih verzija pesama Tragovi prošlosti, Tvoj smeh i Menjam se (sa kojima su nastupali u Subotici) našle i nove pesme Kako zove se, Noćno nebo, Znam.

Posle serije koncerata, grupa je prestala sa radom i tokom te pauze Đule je nastupao sa sastavima Fit, EKV i u grupi Nikole Čuturila. Rad su obnovili 1990. objavljivanjem promo singla sa pesmom “Gubiš me” i albuma “Svet je moj” koji je izašao godinu dana kasnije. Đule se tada po prvi put pojavio u ulozi pevača. Pesmama Neko te ima, Gubiš me, Dibuk nastavili su sa nešto kompleksnijom varijantom svog osnovnog zvuka. Treći album “Strast” snimili su kao trojka: Đule, Srba i Barać. Pesmama Aleluja, Nemoj biti lud i Basna profilisali su gitaristički rok glavne struje.

Godine 1995. objavili su kompilacijski disk na kome je petnaest pesama sa prethodna tri albuma i “Zemlja čuda” sa singla. Ambicioznim diskom “Hodi” Van Gogh je 1996. krenuo u novom pravcu nudeći žanrovski raznovrsnije pesme praćene efektnim video spotovima. Muziku je komponovao Đule, a dio tekstova je urađen po motivima pesnika Momčila Nastasijevića. Sa ploče su se izdvojile Delfin, Hodi, Kiselina, Apsolutno ne, a kao bonus na disku se našao koncertni snimak pesme Luna i instrumental Vertigo.

Koncertni CD “No Comment” snimljen je na njihovim nastupima 1997. u SKC-u, a već sledeće godine objavljen je mini CD sa dve akustične verzije pesme Polje snova. Jedna od njih je dobila naziv na francuskom Qu’hier que demain (Kako juče, tako možda i sutra). U okviru “YU music internet awards” za 1998. godinu za koju je glasalo preko dvadeset hiljada korisnika interneta, Van Gogh je proglašen najboljom rok grupom, a koncertna verzija pesme Neko te ima ponela je epitet pesme godine.

Sa novim basistom Dušanom Bogovićem (ex Vasil Hadžimanov band) snimili su 1999. godine album “Opasan ples”, sa kojeg su se izdvojile pesme Pleme (tekst po motivima pesama Desanke Maksimović), Demagogija, Zauvek, Puls. Koncertni CD “Happy New Ear” snimljen je na nastupu u beogradskoj hali sportova 24. decembra 1999. godine, a obogaćen je i multimedijalnim sadržajem. Novi basista grupe je 2000. godine postao je Dragan Ivanović iz Kotora.

Krajem 2002. godine izašao je album „DrUnder“.

Nakon pauze od skoro četiri godine, sedmi studijski album grupe Van Gog, nazvan „Kolo“, pojavio se u prodaji 2006, ponovo sa novim basistom, Dejanom Ilićem. Tekst za „Kolo — ludo luda“ urađen je po motivima pesme Vuka Karadžića.

2007. godine su osvojili nagradu MTV „Adrija“ za najboljeg regionalnog izvođača. U proleće 2009. godine izlazi album pod nazivom „Lavirint“ koji je u periodu od jednog meseca prodat u više od 100.000 primeraka.

Album “Neumeren u svemu” objavljen je 2013. godine.

Posetite oficijalni sajt grupe Van Gogh, kao i njihovu Fejsbuk stranicu.

Ostavite komentar