U trendu

Bliži se Festival autorskog filma

Festival autorskog filma održaće se od 27. novembra do 4. decembra 2007. godine u organizaciji Udruženja „Pogled u svet“. Premijerni program festivala prikazivaće se u Dvorani kulturnog centra Beograda, dok će se reprizni program prikazivati u Art bioskopu i Domu kulture Studentski grad. Prateći programi festivala održavaće se svakodnevno u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.
Filmski program je u tradicionalnom duhu festivala – predstavlja najznačajnija autorska ostvarenja koja su temama i drugačijim jezikom podigla veliku prašinu, ali i osvojila prestižne nagrade, a koja naša publika može videti samo na ovom festivalu. Pored velikih rediteljskih imena kao što su Aleksandar Sokurov i njegov film „Aleksandra“, festival uvek predstavlja i nove reditelje i ideje. Među njima su filmovi dvoje glumaca koji su uspešno debitovali kao reditelji – „Letnja kiša“ („El Camino de los ingleses“) Antonija Banderasa (Antonio Banderas), koji je prikazan na Berlinskom festivalu, i „Dva dana u Parizu“ („2 Days in Paris“) Žili Delpi (Julie Delpy), u kom glavne uloge tumače Delpijeva i Adam Goldberg (Adam Goldberg).
Među naslovima koji otkrivaju izvanredne autore koji specifičnim izrazom i provokativnim temama pomeraju granice filmske umetnosti nalaze se „California dreamin“ Kristijana Nemeskua, koji je osvojio nagradu Izvestan pogled u Kanu, „Fados“ Karlosa Saure, „Yo“ Rafe Korteza, dobitnik nagrade novinara na festivalu u Roterdamu, i mnogi drugi.
Festival će imati zanimljiv prateći program. Jedan deo programa činio bi omaž Slobodanu Novakoviću („Tri života ježa“, „Učesnik i svedok“, „Slikati nemoguće“), koji nosi naziv „Film kao metafora“, a drugi, pod imenom „Pravo na razliku“, posvećen osobama s posebnim potrebama, održavaće se u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.
Karte za Festival autorskog filma su u prodaji na blagajni DKC-a. Cena karata za glavni program u večernjim terminima u DKC-u i Art bioskopu je 200 dinara. Karte za dnevne projekcije u 10 časova u DKC-u koštaju 100 dinara, a za ostale dnevne termine 150 dinara. Cena karata za reprizni program u Domu kulture Studentski grad je 100 dinara.
Međunarodni tročlani žiri dodeliće nagradu „Aleksandar – Saša Petrović“ za najbolji film festivala, a očekuje se učešće velikog broja gostiju, reditelja i glumaca iz inostranstva. Predsednik saveta festivala je reditelj Srdan Golubović.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar