Brodi i Kidmanova – novi oskarovci

Nikol Kidman (Nicole Kidman) proglašena je za najbolju glumicu na nedavno održanoj ceremoniji dodele Oskara. U konkurenciji glumaca Oskara je poneo Adrijen Brodi (Adrien Brody) za film „Pijanista“. Njihovi govori prilikom primanja nagrade bili su veoma emotivni i vrlo iskreni.

Kidmanova, koja je dobila Oskara za portretisanje čuvene Virdžinije Vulf u filmu „Sati“ („The Hours“), nije mogla da zadrži navalu emocija i suze. Brodi je dobio Oskara za maestralno portretisanje Vladislava Špilmana u filmu „Pijanista“ („The Pianist“) – istinitoj priči o talentovanom muzičaru u ratom zahvaćenoj Varšavi. Brodijev uspeh mnogo dobija na težini kada se uzme u obzir oštra konkurencija sve samih oskarovaca, koja uključuje glumce kakvi su Džek Nikolson (Jack Nicholson), Danijel Dej Luis (Daniel Day-Lewis), Majkl Kejn (Michael Caine) i Nikolas Kejdž (Nicolas Cage).

Nagrada za najbolju režiju izazvala je najviše iznenađenja, ali i ovacija – Oskara je zasluženo dobio Roman Polanski (Roman Polanski) za „Pijanistu“ („Pianist“). Polanski nije prisustvovao dodeli nagrada jer je begunac od američkog zakona od kako je pre više godina optužen za silovanje maloletnice. Smatralo se da će ovi razlozi biti presudni kada se bude određivao pobednik. Rob Maršal (Rob Marshall, „Čikago“) i Martin Skorseze (Martin Scorsese, „Bande Njujorka“) slovili su za favorite. Skorsezeu je čak četvrti put u karijeri izmakao Oskar.

Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Kris Kuper (Chris Cooper) za film „Adaptacija“ („Adaptation“), u kome glumi kradljivca orhideja. Prilikom primanja nagrade Kuper nije propustio da se zahvali partnerki Meril Strip (Meryl Streep): „Rad sa ovom ženom je kao sviranje dobrog džeza.“

Koristan link: Zvanična prezentacija nagrade Oskar

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike