Dan „Zone sumraka“

Ljubitelji „Zone sumraka“ danas širom sveta obeležavaju dan jedne od najpopularnijih naučno- fantastičnih TV serija, prvi put emitovane 1959. godine.

Seriju je osmislio, napisao i učestvovao kao narator televizijski producent Rod Serling, a „Zona sumraka“ bila je karakteristična po jezivoj muzici i misterioznim, neobjašnjivim pojavama, svaka epizoda sadržala je fantaziju, dramu, psihološku fikciju, naučnu fantastiku, napetost i užas.

Serija je premijerno prikazana 1. oktobra 1959, a do 1964. emitovano je 156 crno-belih epizoda, koje su za mnoge zaljubljenike dosta bolje od epizoda u koloru, koje su se prikazivale od 1985. do 1989. U tom periodu „Zone sumraka“ u boji, prikazano je 110 epizoda, a serija je startovala ponovo i 2002., ali ne sa velikim uspehom i svega je trajala 44 epizode.

„Zona sumraka“ tokom godina stekla je veliku i odanu publiku, a glumačku karijeru u njoj počeli su i veoma poznati Bert Rejnolds, Leonard Nimoj, Vilijam Šatner.

Zanimljivo je da proglašeni Dan serije, 11. maj, nema nikakvo uporište u istorijatu serije, niti je vezan za rođenje ili smrt njenog autora, a na internetu postoji dosta predloga kako proslaviti dan „Zone sumraka“- gledati ponovo omiljene epizode, naći nekoga ko nikada nije gledao seriju i upoznati ga sa njom, igrati društvene igre i kvizove, a postoje i recepti za koktel „Zona sumraka“, dok je na velikom portalu Jahu, u čast serije, otvorena anketa „Koja je najbolja epizoda“.

Inače, šaljivi sajt „Days of the year“ navodi da je 11. maj i svetski „Dan radnika treće smene“, „Dan recepcionera“, „Jedite šta želite dan“, „Dan doniranja dnevne zarade u humanitarne svrhe“, kao i „Dan zahvalnosti zubnom korenu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.