Danas se završava 74. Medjunarodni filmski festival u Veneciji

U Veneciji će večeras dodelom Zlatnog lava biti završeno 74. izdanje Medjunarodnog filmskog festivala (Mostra) tokom kojeg se za nagradu takmičio 21 film.

Mostra je počela 30. avgusta prikazivanjem filma  „Downsizing“ (Smanjivanje) američkog reditelja Aleksandera Pejna a zatvoriće ga ostvarenje „Outrage Coda“, japanskog reditelja Takešija Kitana.

Na spisku filmova u konkurenciji za Zlatnog lava nalaze se izmedju ostalih, ostvarenja reditelja Džordža Klunija, Giljerma del Tora kao i triler Darena Aronofskog.

Zlatni lav za životno delo ovogodišnje Mostre dodeljen je 1. septembra američkim glumcima Džejn Fondi i Robertu Redfordu. Tog dana je njima u čast prikazan film“Our souls at Night“ reditelja Riteša Batre u kojima oni glume.

Predsednica žirija ove godine je američka glumica Anet Bening, dok ostale članove čine reditelji Mišel Franko, Edgar Rajt i Tajvanac Jonfan kao i glumice Rebeka Hol, Ana Muglalis i Žasmin Trinka.

Zlatnog lava je prošle godine dobio film „The Woman who left“ (Žena koja je otišla) filipinskog scenariste i reditelja Lava Diasa.

Pored Zlatnog lava, na festivalu će biti uručeni izmedju ostalog i Srebrni lav, priznanje za najbolji scenario, specijalna nagrada žirija, kao i nagrada „Marčelo Mastrojani“ za novu nadu filma.

Mostra je pored filmskog festivala u Kanu i Berlinu jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike