U trendu

Dobitnici Oskara za 2006. u ostalim kategorijama

Mlada glumica Dženifer Hadson (Jennifer Hudson), koja je svoje glasovne mogućnosti predstavila u američkom Idolu, osvojila je pored Zlatnog globusa i Bafta nagrade i Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu „Devojke iz snova“ („Dreamgirls“). Pored Oskara u ovoj kategoriji, muzička drama „Devojke iz snova“ osvojila je i Oskara u kategoriji najbolji zvuk. Hadsonova je kroz suze kazala da mora da upije taj momenat sreće, za koji je rekla da će ga pamtiti čitavog života, a zatim je vrisnula: „Pogledajte šta Bog može da učini!“
Glumački veteran Alan Arkin (Alan Arkin), koji je važio za autsajdera u kategoriji najbolja sporedna muška uloga, kojom je dominirao Edi Marfi (Eddie Murphy), poneo je kući zlatnu statuetu za ulogu deke u filmu „Mala mis sanšajn“ („Little Miss Sunshine“). Arkin je dosad dva puta nominovan za Oskara, i to za ostvarenja koja je snimio šezdesetih godina prošlog veka: „The Russians Are Coming the Russians Are Coming“ (1966) i „The Heart Is a Lonely Hunter“ (1968).
Najviše Oskara posle filma „Dvostruka igra“ („The Departed“) poneo je „Panov lavirint“ („Pan’s Labyrinth“), među kojima i one za najbolju kinematografiju, umetničku režiju i šminku. Na iznenađenje svih, ovaj film nije poneo i nagradu za najbolji film van engleskog govornog područja.
U kategoriji najboljeg kratkog dokumentarnog filma Oskara je dobio film „The Blood of Yingzhou District“ Rubi Jang (Ruby Yang) i Tomasa Lenona (Thomas Lennon). Za najbolji kratki animirani film prolašen je „The Danish Poet“ Toril Kouv (Torill Kove).
U kategoriji najboljeg kratkog igranog filma Oskarom je nagrađen film „West Bank Story“ Arija Sandela (Ari Sandel). Oskara za montažu zvuka poneli su Alan Robert Marej (Alan Robert Murray) i Bub Asman (Bub Asman) za film „Pisma sa Ivo Džime“ („Letters from Iwo Jima“).
DOBITNICI OSKARA
Najbolja filmska montaža

  • "Dvostruka igra" ("The Departed") – Telma Šunmejker (Thelma Schoonmaker)

Najbolja umetnička režija

  • "Panov lavirint" ("El Laberinto del Fauno"; "Pan’s labyrinth") – Eugenio Kabaljero (Eugenio Caballero) i Pilar Revuelta (Pilar Revuelta).

Najbolja kinematografija

  • "Panov lavirint" ("El Laberinto del Fauno"; "Pan’s labyrinth") – Giljermo Navaro (Guillermo Navarro).

Najbolji dokumentarni film

  • "Neprijatna istina" ("An Inconvenient Truth") Dejvisa Gugenhajma (Davis Guggenheim)

Najbolji film na stranom jeziku

  • "Život drugih" ("Leben der Anderen, Das", Nemačka) Florijana Henkela fon Donersmarka (Florian Henckel von Donnersmarck)

Koristan link
Zvanična prezentacija Oskara

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar