Dva holivudska studija sklopila savez zbog Spajdermena

 Rivalske američke producentske kuće Marvel i Soni su se udružile da bi napravili film „Spiderman: Homecoming“, koji je kao nikada dosad blizak stripu na kom je baziran i košta oko 175 miliona dolara.

„Ovo je jedan od onih momenata koji nisu uvek mogući ali o kojima u Marvelu uvek sanjamo“, rekao je predsednik Marvela Kevin Fajge.

Radnja novog Spajdermena se dešava neposredno posle završetka filma „Kapetan Amerika: Gradjanski rat“ (Captain America: Civil War) u kom je Piter Parker otkrio puni superherojski potencijal. On se vraća u kuću svoje tetke Mej (Marisa Tomei), pod budnim je okom Tonija Starka (Robert Dauni Džunior) a pretnju predstavlja novi negativac Lešinar (Majkl Kiton).

Ideja Marvela je da liku udahne originalni duh iz stripa Stena Lija i Stiva Ditkoa a reditelj Džon Vots je rekao da je film „prilika da se Spajdermen smesti u Marvelov univerzum i tako otvori mogućnosti za brojne nove priče“.

Marvel je 1999. prodao Soniju prava na Spajdermena, tada nazivanog „draguljem u kruni“, za procenjenu cifru od sedam miliona dolara. To je bilo vreme kada superherojski filmovi nisu predstavljali siguran dobitak za producentske kuće.

Od tad je Spajdermen glavni Sonijev proizvod, a pet filmova o čoveku-pauku su izmedju 2002. i 2014. zaradila oko četiri milijarde dolara. On je najunosniji crtani lik posle Betmena.

Medjutim, poslednji nastavak, „Amazing Spiderman 2“ sa Endrjuom Garfildom u glavnoj ulozi, bio je neuspešan na blagajnama i razočarao je kritiku.

Osećajući da se vremena menjaju, tadašnja predsednica Soni pikčers entertejmenta (Sony Pictures Entertainment) Ejmi Paskal je 2015. pristala da Marvel napravi novi serijal o Spajdermenu.

Prvi iz serije filmova će se pojaviti u američkim bioskopima 7. jula a u glavnoj ulozi će biti Britanac Tom Holand, i tako će Spajdermen postati deo „Marvelovog filmskog univerzuma“ koji čine filmovi sa drugim superherojima, Torom, Kapetanom Amerikom, Halkom… Ta franšiza je od izlaska prvog filma „Gvozdeni čovek“ (Iron Man) 2008. zaradila oko 11,8 milijardi dolara.

Prema pisanju Los Andjeles tajmsa, Soni je platio Marvelu odredjenu sumu ali će zadržati profit od filma u kome će se pojaviti jedan od omiljenih likova publike, „Gvozdeni čovek“ Toni Stark.

Zauzvrat, Soni je dozvolio da se Spajdermen bori uz ostale superheroje u „Avengers: Infinity War“ koji je planiran za 2018.

Ovo nija prva saradnja te vrste u Holivudu, iako su veoma retke, jer su studiji Paramaunt i Vorner bros saradjivali na filmovima „Interstellar“ i „Watchmen“, a Paramaunt je postigao dogovor sa Foksom kada je budžet „Titanika“ zapretio da uguši produkciju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike