Džesika Lang

Džesika Lang (Jessica Lange) rođena je 20. aprila 1949. godine u Minesoti. Njena šestočlana porodica selila se čak 12 puta pre nego što je Džesika maturirala u srednjoj školi. Nakon okončane srednje škole, dobila je stipendiju za državni fakultet u Minesoti. Na fakultetu je ostala vrlo kratko, jer se zaljubila u Paka Grandea, fotografa i amaterskog režisera.

Sa njim je u starom kamionetu proputovala celu Ameriku, a zatim i Evropu. Na putu su snimali dokumentarce o Romima. Po povratku u Ameriku, venčavaju se 1970. godine, a potom Džesika odlazi u Pariz, gde provodi naredne dve godine. Par se razvodi 1982. godine i Džesika tada odlazi na studije glume u Njujork.

Prvu ulogu dobila je na audiciji, još dok je bila model. Između više od sto kandidata izabrana je da igra glavnu ulogu u filmu „King Kong“. Film nije doživeo očekivan uspeh, a ni Džesika nije bila zadovoljna postignutim. Prvi uspeh u karijeri postigla je ulogom u filmu „Sav taj džez“.

Veliki uspeh ostvarila je ulogom u filmu „Poštar zvoni dva puta“. Godine 1983. imala je dve značajne uloge u filmovima „Frances“ i „Tootsie“. Za oba filma dobila je nominaciju za Oskara, a za drugi film je i dobila nagradu Akademije. Postala je prva glumica u istoriji Holivuda koja je imala dve nominacije za ovo priznanje u jednoj godini. Posle ovakvog uspeha, naglo se povećao i broj uloga koje su joj nuđene.

Usledila je i veza sa plesačem Mihailom Barusnjikovim koja nikada nije krunisana brakom, ali je ovaj par dobio ćerku, koja je živela sa Džesikom. Kasnije se Džesika udala za Sema Šeparda, sa kojim živi i danas. Imaju troje dece i žive u ruralnom delu Virdžinije na svojoj farmi.

Život na farmi nije ih, međutim, sprečio da nastave i sa karijerama u Holivudu. Džesika je snimila nekoliko popularnih filmova: „Crimes of the Heart“, „Far North“ (u kom glumi i njen suprug), „Sweet Dreams“ i „Blue Sky“, koji joj je doneo drugog Oskara. Poslednjih godina je manje aktivna i uglavnom bira uloge u manje popularnim filmovima, kako ne bi bila previše opterećena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.