Džon Malkovič

Poznati glumac i režiser rođen je 9. decembra 1953. godine u Ilinoisu. Bio je veoma nemirno dete i roditelji su ga često zbog veoma lošeg ponašanja izbacivali iz kuće.

Studirao je na Univerzitetu u Ilinoisu, gde je upoznao puno drugova koji su se bavili pozorišnom umetnošću. Jedan od njih omogućio mu je da posle diplomiranja postane član privatnog pozorišta u Čikagu, gde je dobijao uloge i režirao predstave. Od 1984. godine počeo je da se pojavljuje i u holivudskim ostvarenjima. Njegovi prvi filmovi su „Polja smrti“ i „Delovi srca“. Za ovaj drugi film dobio je i Oskara za najbolju mušku ulogu.

Takozvani A status u Holivudu definitivno je stekao filmom „Opasne veze“, gde je glumio sa Mišel Fajfer, Kijanu Rivsom i Umom Turman. Početkom devedesetih godina pozajmljivao je svoj glas mnogim junacima iz crtanih filmova. Iako je imao puno ponuda u Holivudu, nijednog trenutka nije napuštao pozorište u kom je počeo da radi i gde je ostvario svoje prve uloge.

Godine 1999. dobio je ulogu u filmu koji je bio njegova sopstvena biografija – „Biti Džon Malkovič“. On je jedan od retkih glumaca koji se nisu vezivali za određen tip uloga, tako da je igrao u najrazličitijim filmovima, od Jovanke Orleanke do najkomercijalnijih uloga u akcijama.

Malkovič se 1982. venčao sa Glen Hardli, sa kojom je narednih godina radio na mnogim filmovima. Par se razveo 1988. godine, a Malkovič je danas sa režiserkom Nikoletom Pejran sa kojom ima dvoje dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.