U trendu

FEST 2016 briše granice (ponedeljak, 29. februar, video)

Filmovi u nacionalnoj takmičarskoj selekciji Srpski film ove godine takmiče se za zvanične FEST-ove nagrade, nagradu žirija Nebojša Đukelić, kao i za „Politikinu“ nagradu „Milutin Čolić“. Ova nagrada dodeljuje se za najbolji film i biće uručena reditelju pobedničkog ostvarenja na svečanom zatvaranju Festivala. Nagrada nosi ime Milutina Čolića, legendarnog filmskog kritičara „Politike“ i osnivača FEST-a.

O pobedniku će odlučivati tročlani žiri koji će činiti Predrag Miki Manojlović – glumac i reditelj, Dušan Milić – scenarista, reditelj i producent, i Dubravka Lakić – filmski kritičar lista „Politika“. Oni će nagrađenom reditelju uručiti specijalno izrađenu gravuru i diplomu. Ovom nagradom „Politika“ želi da da svoj doprinos stimulisanju napretka srpskog filma i naših autora, podršku domaćoj kinematografiji i njenom razvoju i boljem pozicioniranju u okviru evropskih koprodukcija.

U sledećih sedam dana, u 6 bioskopskih sala biće premijerno prikazano čak 110 premijernih filmova u dvoranama Sava centra, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra, Doma sindikata, bioskopa Fontana, i ove godine tri sale bioskopa Ušće „Cineplexx“, po sledećem rasporedu.

Programska celina: Fokus Evropa

Naziv filma: „Vesti sa Marsa“ („Des nouvelles de la planete Mars“)
Zemlja porekla: Francuska, 2016
Termin prikazivanja: ponedeljak, 29. februar, 9.00 časova
Trejler: Vesti sa Marsa, 2016
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 101 min.

Glavne uloge: Francois Damiens, Veerle Baetens, Michel Aumont
Scenario: Gilles Marchand, Dominik Moll
Režija: Dominik Moll

SINOPSIS

Filip Mars je razuman čovek koji živi u nerazumnom svetu. On pokušava da bude dobar otac, bivši muž, ljubazan kolega, brat pun razumevanja. U poslednje vreme, međutim, planete mu nisu baš naklonjene. Sin mu je postao zakleti vegetarijanac, ćerka je preterano ambiciozna i patološki perfekcionista, dok sestra izrađuje i prodaje ogromne portrete njihovih golih roditelja. Uvek razboritom Filipu izgleda kao da se ljudi oko njega sve luđe ponašaju. Kada mu novi kolega slučajno odseče uvo, a zatim se useli u njegov stan, stvari za našeg junaka kreću sumanutim tokom.

Programska celina: Glavni program – takmičarski/Srpski film – takmičarski

Naziv filma: „Zvizdan“ („The High Sun“)
Zemlja porekla: Hrvatska, Srbija, Slovenija, 2015
Termin prikazivanja: ponedeljak, 29. februar, 11.00 časova
Trejler: Zvizdan, 2015
Žanr: drama, romansa
Trajanje: 123 min.

Glavne uloge: Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković
Scenario: Dalibor Matanić
Režija: Dalibor Matanić
SINOPSIS

„Zvizdan“ govori o zabranjenoj ljubavi, njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča obuhvata tri decenije, a smeštena je u dva susedna sela na Balkanu, čija je istorija opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom.

Programska celina: Fest 44

Naziv filma: „Pod lupom“ („Spotlight“)
Zemlja porekla: SAD, 2015
Termin prikazivanja: ponedeljak, 29. februar, 13.30 časova
Trejler: Pod lupom, 2015
Žanr: biografska, drama, istorijski
Trajanje: 128 min.

Glavne uloge: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber
Scenario: Josh Singer, Tom McCarthy
Režija: Tom McCarthy

SINOPSIS

Film se temelji na istinitom događaju iz 2002. godine, kada tim upornih novinara Boston Globa počne da istražuje navode o zlostavljanju dece u katoličkoj crkvi. Njihova dugogodišnja istraga otkriva višedecenijska zataškivanja na najvišim nivoima verskog, pravnog i državnog sistema.
Programska celina: Fest 44

Naziv filma: „Nerazuman čovek“ („Irrational Man“)
Zemlja porekla: SAD, 2015
Termin prikazivanja: ponedeljak, 29. februar, 16.30 časova
Trejler: Nerazuman čovek, 2015
Žanr: drama, misterija
Trajanje: 95 min.

Glavne uloge: Joaquin Phoenix, Emma Stone, Parker Posey
Scenario: Woody Allen
Režija: Woody Allen

SINOPSIS

Došavši da predaje na malom provincijskom koledžu, Ejbi se upliće sa dve žene: Ritom Ričards, usamljenom profesorkom, koja želi da se spasi iz nesrećnog braka i Džil, njegovom najboljom studentkinjom, koja mu postaje najbliži prijatelj. Džil voli svog dečka Roja i smatra Ejbijevu izmučenu, umetničku ličnost i egzotičnu prošlost nepodnošljivom. Čak i kada Ejbi pokaže znake mentalne neuravnoteženosti, Džil sve više postaje opčinjena njime. Ipak, kada ona pokuša da njihovu vezu učini romantičnom, on je grubo odbija. Samo čist slučaj menja stvari među njima kada Ejbi i Džil postanu slučajni svedoci razgovora i time bivaju upleteni. Kada Ejbi načini ozbiljan izbor, tek tada će moći da živi život u potpunosti, ali, njegova odluka okida čitav lanac događaja koji će zauvek uticati na živote njega, Džil i Rite.

Programska celina: Fest 44

Naziv filma: „Kraljica pustinje“ („Queen of the Desert“)
Zemlja porekla: SAD, Maroka, 2015
Termin prikazivanja: ponedeljak, 29. februar, 19.00 časova
Trejler: Kraljica pustinje, 2015
Žanr: biografski, drama, istorijski
Trajanje: 128 min.

Glavne uloge: James Franco, Nicole Kidman, Damian Lewis
Scenario: Werner Herzog
Režija: Werner Herzog

SINOPSIS

Ovaj film je hronika života Gertrude Bel, putnika, pisca, arheologa, istraživača, kartografa i političkog atašea Britanskog carstva na početku XX veka.

Programska celina: Fokus Evropa

Naziv filma: „Jastog“ („The Lobster“)
Zemlja porekla: Irska, UK, Grčka, Francuska, Holandija, 2015
Termin prikazivanja: ponedeljak, 29. februar, 22.00 časova
Trejler: Jastog, 2015
Žanr: komedija, drama, romansa
Trajanje: 118 min.

Glavne uloge: Jacqueline Abrahams, Roger Ashton-Griffiths, Jessica Barden, Colin Farrell
Scenario: Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou
Režija: Yorgos Lanthimos

SINOPSIS

„Jastog“ je ljubavna priča čija je radnja smeštena u blisku budućnost u kojoj, prema zakonu Grada, svi samci bivaju uhvaćeni i smešteni u Hotel. U Hotelu svi imaju isti zadatak: u roku od 45 dana treba da pronađu odgovarajućeg partnera. Ako ne uspeju u tome, bivaju pretvoreni u životinje prema vlastitom izboru i pušteni u Šumu. Glavni lik filma, očajni Muškarac, beži iz Hotela u Šumu, gde žive Usamljeni, te se, nasuprot njihovim zakonima, zaljubljuje u jednu pripadnicu njihove družine.

Ulaznice po ceni od 250 do 350 dinara u prodaji su od 6. februara na blagajnama ovih dvorana, a novost je da karte za projekcije u Centru „Sava“ mogu da se nabave i onlajn, putem Eventima.

Koristan link: Zvaničan sajt FEST-a

Bioskopski repertoar

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike