U trendu

Film Stars of Gaomeigu nagradjen u Nionu

Kratki film „Stars of Gaomeigu“ srpskog reditelja Marka Grba Singa, dobio je nagradu za najinovativniji kratki film na filmskom festivalu Visions du reel u Nionu.

Film se bavi lokalnim mitovima i legendama nacionalne manjine u perifernoj kineskoj provinciji Yunnan, kao i lokalnoj opservatoriji koja ih povezuje. Realizovan je zahvaljujući Looking China projektu.

Visions du reel – zvanični sajt : https://www.visionsdureel.ch/en/film/stars-of-gaomeigu

Marko Grba Singh je rodjen 1988. godine u Beogradu, SFRJ. Trenutno je na doktorskim studijama filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Napravio je nekoliko muzičkih spotova za domaće pop i rok bendove.

Njegovi kratki dokumentarci „Kasno smo se sreli“ i „Bledo“ imali su svetsku premijeru na festivalu Visions du Réel u Nionu u Švajcarskoj.

Njegov srednjemetražni igrani film „Abdul & Hamza“, koji se bavi sudbinom izbeglica na tlu Evrope, premijerno je prikazan na festivalu FID Marsej 2015. godine i dobio specijalnu nagradu žirija u konkurenciji debitantskih filmova.

Početkom aprila 2016. godine, u okviru projekta Looking China, odlazi u Kinu i snima kratki dokumentarac „Stars of Gaomeigu“.

Bio je član studentskog žirija na festivalu u San Sebastijanu 2016. godine. Živi i radi u Beogradu, gde pušta muziku kao DJ u jednom alternativnom klubu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike