Hakeri traže milione dolara od HBO-a

Hakeri traže više miliona dolara na ime otkupa od kablovske mreže HBO, preteći da će otkriti poverljiva dokumenta koja su ukrali od američke kompanije.

U poruci šefu HBO-a Ričardu Pleperu hakerska grupa je navela da je „nabavila važne informacije“ tokom napada koji bi im omogućio da se domognu oko 1,5 terabajta podataka.

Desetine dokumenata je juče objavljeno na sajtu databreaches.net a medju njima je i mogući scenario još neobjavljene epizode serije „Igra prestola“.

Poruka Plepleru je objavljena nedelju dana pošto je procurela nova epizoda popularne serije.

Hakeri su potvrdili da poseduju dokumenta „visokog stepena poverljivosti“, uključujući tu ugovore i detalje o zaposlenima.

„Želimo XXX dolara da bi prestali da objavljujemo vaše dokumente“, naveli su hakeri bez preciziranja cifre, ali veruje se da se radi o 12 do 15 miliona dolara.

U snimku se kaže da „HBO izdvaja 12 miliona dolara za marketinška istraživanja i pet miliona za reklamiranje sedme sezone ‘Igre prestola'“, a ta kuća se poziva da „pronadje još jedan budžet za one koji je reklamiraju“.

HBO je saopštio da je curenje podataka bilo očekivano posle hakerskih napada i da je „istraga u toku“.

Ta mreža je navela da je „jedan broj i-mejlova javno prikazan, ali da nema razloga da se veruje da je čitav interni sistem poruka kompromitovan“.

„Radimo po čitave dane sa društvima za sajberbezbednost i snagama reda da bi rešili ovu situaciju“, kaže se u saopštenju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike