U trendu

Izložba Rez – linija – otisak – dela međuratne socijalno angažovane umetnosti

U Muzeju savremene umetnosti održava se izložba Rez – linija – otisak na kojoj su predstavljena dela  međuratne socijalno angažovane umetnosti sa kraja treće i početka četvrte decenije prošlog veka.

Koncept izložbe je takav da zapravo predstavlja jednu specifičnost u pogledu izložbenog modela rekla nam je Danica Djordjevic saradnica edukatorka MSUB.

„Dela međuratne socijalno angažovane umetnosti stupaju u dijalog sa delima savremenih umetnika, savremenih umetničkih praksi pri čemu se ostvaruje jedan zanimljiv razgovor između podjednako socijalno angažovanih tema ali takođe i medija.“

Izložba je rezultat studijskog istraživanja kustoskinje Mišele Blanuš i kustosa Miroslava Karića na kojoj su najviše zastupljene grafike .

„Umetnici međuratnog perioda su prepoznali izražajnost grafičkog medija, ali takođe i mogućnost da se lako distribuira, da se multiplikuje i da samim tim poruka koju te grafike nose bude lakše, brže i intenzivnije proširena“, rekla je Djordjević.

Grafički medij je kao likovni izraz suprotstavljen tada dominantnom slikarstvu građanskog modernizma. Kao sredstvo političke borbe, agitacije o idejama levice i širenju klasne svesti, omogućio je tada mnogim umetnicima da tematizuju i problemski preispituju društveno-ekonomske kontekste u kojima se odvijala svakodnevna egzistencija gradskog i seoskog stanovništva, odnosno nehumane i teške uslove njihovog života i rada. 

„Tu bih posebno izdvojila rad Đorđa Andrejevića Kuna i njegovu ikoničnu mapu krvavo zlato iz 1935. / 1936., gde je Kun istraživao, a zatim ilustrovao i objavio seriju grafika koje se odnose na uslove rada u rudniku u Boru“, istakla je Djordjević.

Na izložbi, mape grafika kao i nekoliko slikarskih dela iz kolekcije muzeja iz pomenutog istorijskog razdoblja interpretirani su u radovima savremenih umetnika kroz murale, crteže, grafičke listove, objekte, ali i performans i foto-dokumentaciju.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG). 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar