Nagrada Goranu Volareviću za filmsko stvaralaštvo

Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS) dodelilo je nagradu za filmsko stavaralaštvo u 2014. direktoru fotografije Goranu Volareviću za rad na filmu „Branio sam Mladu Bosnu“. Film prikazan u godini jubilija, stogodišnjice Velikog rata, donosi malo poznatu priču o sudskom procesu koji je pratio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Ferdinanda. Ovaj film pre svega humanizuje pripadnike Mlade Bosne koje svako od nas poznaje samo kao imena iz istorijskih čitanki. Film donosi zanimljivu priču kroz koju su predstavljene brojne manje poznate činjenice o samom atentatu, a kasnije istragu i suđenje Gavrilu Principu i ostalim mladobosancima. Iako je imao kratkotrajan bioskopski život, film „Branio sam Mladu Bosnu“ i pored skromnog budžeta svakako prestavlja biser domaće kinematografije, što je ovom nagradom samo potvrđeno.

Goran Volarević je srpski direktor fotografije rođen 1967. godine u Beogradu. Filmsku i televizijsku kameru studirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Po diplomiranju je radio kao prvi asistent i švenker Milorada Glušiće, šefa katedre na kojoj je studirao. Prvi celovečernji igrani film koji je snimio kao direktor fotografije jeste „Sivi kamion crvene boje“ (2004) Srđana Koljevića. Za ovaj film nagrađen je Zlatnom mimozom za najbolju fotografiju na Festivalu u Herceg Novom.

Godine 2005. snima film „Potera za sreć(k)om“, u režiji Milorada Milinkovića. Nagradu jugoslovenske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara (FIPRESCI) dobio je za film „Četvrti čovek“ iz 2007. godine reditelja Dejana Zečevića. Volarević je 2007. godine snimio „Ženu sa slomljenim nosem“ reditelja Srđana Koljevića, a iste godine počinje i rad na snimanju televizijske serije „Vratiće se rode“, koja je u Srbiji i regionu ostvarila veliku popularnost i priznanja kritike.

Godine 2010. snima film „Montevideo, bog te video“ reditelja Dragana Bjelogrlića koji dramatizuje odlazak jugoslovenske fudbalske reprezentacije na prvo svetsko prvenstvo u Urugvaju. Usledio je i drugi film „Montevideo, bog te video“ i istoimena TV serija. Početkom 2015. godine biće prikazan film „Gorčilo“ reditelja Milana Karadžića gde fotografiju takođe potpisuje Volarević. Pored brojnih igranih filmova i TV serija, ovaj vrsni kinematograf snimio je i veliki broj reklama, dokumentarnih i televizijskih filmova.

UFUS nagrade za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji dodeljene su doajenu srpskog filma, reditelju Krstu Škanati i istoričaru filma Petru Volku. Udruženje je dodelilo i Diplomu Vojislavu Voji Vučiniću, za izuzetan doprinos u osnivanju i razvoju Festivala autorskog filma.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike