Nort siti džez i bluz festival počeo u severnoj Kosovskoj Mitrovici

Nastupom novosadskog benda „Bluz halter“ (Blues Halter) počeli su dani džeza i bluza u severnoj Kosovskoj Mitrovici a muzički program festivala će večeras zvanično otvoriti kvintet Milica Dobrić i gosti iz Makedonije „Kabadays“.

Sutra će u „Soho“ baru nastupiti „Sale i Sedlari“ i „Sakis Dovolis trio“ iz Grčke.

Njihovim nastupima će prethoditi izložba plakata džez festivala koji se održavaju u Srbiji i regionu pod nazivom „JazZBOR“, svojevrsni vremeplov od Mitrovice, preko Kraljeva i Beograda do Niša.

„Svi nosimo u sebi bluz, ako znamo da to izbacimo iz sebe, da taj osećaj podelimo sa ljudima, time olakšavate i sebi i drugima, to je isceliteljska moć, u bluzu nema stida od osećanja, osećanja se ne kriju, bluz je muzička ekspresija srca, osećanja koje dolazi putem glasa i instrumenta i zato svaki put drugačije zvuči“, rekao je član novosadskog  benda Tibor Nadj.

On je i autor jedine knjige o bluzu na našim prostorima „Isceljujuća moć bluza“. O svojoj knjizi Nadj kaže da nastala iz ljubavi prema muzici, prvenstveno bluzu i lične potrebe da podeli svoje mišljenje, iskustvo, iskustvo i vidjenje kako je ova muzika nastala kakav značaj ima i koja je njena mogućnost.

Na velikoj bini Doma kulture u Zvečanu 1. i 2. juna će nastupiti trio Damjana Pečinovskog iz Makedonije i „Iriefm“ rege sastav iz Beograda. Završne večeri 2. juna nastupiće RatkoZjača – Simone Zanchini kvartet i američka zvezda u usponu Christone Ingram „Kingfish“, hedlajner ovogodišnjeg festivala, jedan od najperspektivnijih i najboljih, mladih gitarista iz SAD-a.

Posle koncertnog dela festival, tradicionalno druženje sa učesnicima se nastavlja džem-sešnima do ranih jutarnjih sati u Rok školi i u hotelu „No. 1“.

Festival će pratiti izložba fotografija „Džez i bluz kroz objektiv” više autora, muzičke scenske fotografije nastale tokom prethodnih 14 festivala, koja je otvorena 24. maja u galeriji „Akvarijus“.

U hotelu „No. 1“ , 31. maja biće otvorena izložba plakata džez festivala koji se održavaju u našoj zemlji i regionu pod nazivom “JazZBOR, svojevrsni vremeplov od Mitrovice, preko Kraljeva i Beograda do Niša.

Centralni deo ovogodišnjeg likovnog programa je izložba ulja na platnu Stefana Stevanovića „Djavo pleše džez“ koja će biti otvorena 1. juna, u 20 časova u holu Doma kulture u Zvečanu.

Tokom festivalskih dana biće održane i radionice.

Sponzori festivala su, izmedju ostalih, Kancelarija Evropske unije na Kosovu, MTS, Ambasada SAD-a u Prištini, Studentski centar Priština – Kosovska Mitrovica i Opština Kosovska Mitrovica.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike