Ovih sedam reči mi redovno koristimo, ali Kejt i Megan ne smeju da ih izgovore

Kejt Midlton i Megan Markl, supruge prinčeva Vilijama i Harija, zbog svoje titule morale su da se odreknu brojnih stvari koje su ranije u životu mogle sasvim normalno da rade, ali i govore.

Osim brisanja privatnih profila na društvenim mrežama, modnih pravila kojih se moraju pridržavati i ponašanje na koje u javnosti moraju izrazito paziti, vojvotkinjama je, baš kao i ostalim članovima kraljevske porodice, zabranjeno da koriste određene reči tokom razgovora.

Socijalna antropološkinja i autorka knjige „Watching the English“ u kojoj se otkrivaju brojna pravila i običaji s dvora, za britanski Mirror otkrila je kojih to sedam reči članovi britanskog dvora ne smeju da izgovaraju.

1. Pardon

Iako se čini kao najprikladniji način kojim možete izraziti izvinjenje ili dati nekome do znanja da nisu čuli šta je rekao, članovi kraljevske porodice ne smiju da izgovore ovu reč pa radije koriste izraz „sorry“.

2. Toalet

Reč francuskog porekla koja se redovno upotrebljava i razumljiva je širom sveta, ali na dvoru je zabranjeno koristiti je, zbog čega za toalet kažu „loo“, što je jedan od oblika engleskih naziva.

3. Parfem

Reći nekome na dvoru da vam se dopada kako miriše, u kraljevskoj porodici smatra se nepristojnim i neprikladnim. Tako vojvotkinje nikada neće reći da im se sviđa parfem neke osobe, već će upotrebiti izraz „scent“, što doslovno znači „miris“.

4. Čaj

U engleskoj je ispijanje na poslepodnevnog čaja deo kulture, a Englezi najčešće „poziv na čaj“ koriste kada nekoga žele da pozovu na večeru. Ipak, na dvoru se taj izraz ne upotrebljava tako, već praktikuju da kažu „večera“ ili „obrok“.

5. Dnevni boravak

Iako palata ima mnogo prostorija koje služe kao dnevni boravak, taj termin na dvoru se ne koristi. Kada žele nekome reći da idu u dnevni boravak, koriste izraz „soba za crtanje“ ili britansku verziju engleske reči „living room“, a glasi „sitting room“ što u bukvalnom prevodu znači „soba za sedenje“.

6. Posh

U engleskom jeziku reč „posh“ označava otmenu osobu, ali na britanskom dvoru izbegavaju upotrebu tog izraza. Za nekoga će, tako, radije reći da je pametan nego otmen.

7. Dezert

Kada ih uhvati želja za slatkim, članovi dvora retko će zatražiti dezert. Umesto toga, upotrebiće izraz „puding“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.