Pirs Brosnan

Pirs Brosnan, poznatiji kao agent 007, rođen je 16. maja 1953. godine u Irskoj. Njegov otac napustio je porodicu pre nego što je Pirs napunio godinu dana, tako da je poznati glumac sve do jedanaeste godine, kada se sa majkom seli u London, živeo sa majčinim roditeljima.

Brosnan je napustio školu sa 15 godina i postao član Londonskog dramskog centra, gde je učio glumu naredne tri godine. Prve nastupe imao je u okviru ovog centra u pozorišnim predstavama. Sledeći korak do popularnog agenta bile su TV serije. Glumio je i u tri britanske serije, uglavnom nacionalnog karaktera.

Potom su usledile prve uloge u filmovima o Džejmsu Bondu. Posle prvog filma, stanica NBC, koja je emitovala najpre seriju o popularnom detektivu, raskinula je ugovor nezadovoljna novim likom Džejmsa Bonda kog je glumio Pirs Brosnan. To je otvorilo mesto za novog glumca i Brosnana je ubrzo zamenio Timoti Dalton.

Pošto je izgubio ulogu koja mu je, kako se kasnije ispostavilo, savršeno odgovarala, Brosnan je počeo da glumi u drugim filmovima; njegov film „Ljubavne afere“ postigao je zavidan uspeh. Nekoliko godina kasnije, Brosnan dobija poziv da se ponovo pojavi u ulozi tajnog agenta, pošto je Timoti Daltnon sa ovom ulogom doživeo ogroman neuspeh.

Film „Goldeneye“ označio je povratak Pirsa Brosnana u ulozi agenta 007. Profit od preko 350 miliona dolara, koliko je doneo ovaj film, obezbedio mu je uloge u narednim filmovima o Džejmsu Bondu. Ostaće upamćen po tome što je imao najviše uloga detektiva u filmu.

Godine 1991. Brosnanu je umrla supruga od raka, a 1999. venčao se sa Keli Smit, TV voditeljkom. Ima dva sina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.