U trendu

Ruski filmski distributer odbija prikazivanje kontroverznog filma o caru Nikolaju Drugom (VIDEO)

Najveća ruska distributerska grupa saopštila je danas da je „iz bezbednosnih razloga“ odbila da prihvati prikazivanje „Matilde“, kontroverznog filma o vezi izmedju ruskog cara Nikolaja Drugog i jedne balerine, koji je izazvao gnev tradicionalnih pravoslavaca.

Za protivnike film „Matilda“, koji treba da izadje 26. oktobra, daje nepristojnu sliku poslednjeg ruskog cara, koga su boljševici pogubili s porodicom 1918, i koga Pravoslavna crkva smatra mučenikom.

„Da bi ozbezbedili sigurnost naših gledalaca, Sinema Park i Formula Kino odlučili su da odustanu od distribucije filma ‘Matilda’ zbog pretnji“, rekla je portparolka distributera Aleksandra Artamonova.

Generalni direktor grupe Roman Linin, rekao je da je odbijanje da se distribuira film „iznudjena mera“.

„Buka koja se digla oko ovog filma je nesumnjivo povećala njegov komercijalni potencijal, ali bezbednost naših gledalaca je na prvom mestu“, rekao je on u saopštenju prosledjenom agenciji Frans pres.

Taj distributer ima 624 sale u 28 ruskih gradova, odnosno 15 odsto ukupne bioskopske mreže u Rusiji. 

Reditelj filma Aleksej Učitel, čiji studio je napadnut „molotovljevim koktelom“ prošle nedelje, pozvao je snage bezbednosti da čuvaju dvorane gde će se prikazivati njegov film. 

Pravoslavna crkva je danas na svom vebsajtu osudila svako demonstrativno nasilje i „pseudoreligiozne radikalne“ osobe, ali je dala podršku onima koji se „mole“ da film ne stigne u bioskope.

Film je izazvao i gnev vodja u većinski muslimanskim ruskim republikama kao što su Čečenija i Dagesta, koji su tražili od Ministarstva kulture da zabrani njegovo prikazivanje na njihovim teritorijama u ime poštovanja vere, bez obzira o kojoj se veri radi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike