„Šešir profesora Vujića“ uskoro u bioskopima

Film "Šešir profesora Koste Vujića" u režiji Zdravka Šotre, snimljen prema istoimenom romanu Milovana Vitezovića, premijerno će biti prikazan u sredu, 1. februara, u Centru "Sava". To je priča o Kosti Vujiću, ekscentričnom profesoru nemačkog jezika u Prvoj beogradskoj gimnaziji, i njegovoj poslednjoj generaciji đaka pred penziju. Priča prati maturante ove gimnazije kojima je profesor Vujić razredni starešina. Među njima su ljudi koji će kasnije obeležiti Srbiju svog vremena: Jovan Cvijić, Mihailo Petrović Alas, Jaša Prodanović, Milorad Mitrović, Pavle Popović, Ljubomir Stojanović i drugi.
Kosta Vujić bio je dobroćudni osobenjak i hedonista, pedagog posebne vrste, za koga je njegov đak Mihailo Petrović Alas napisao da je bio najoriginalniji profesor 19. veka. Film govori o neverovatnom razredu maturanata Prve muške gimnazije koji će postati istorijsko oličenje epohe kao akademici, profesori, ministri, političari i drugi ugledni građani. To je bio razred za sva vremena, kakvog nije bilo ni pre ni posle toga. Razred za istoriju i ponos.
Visprene, inventivne, duhovite i neodoljive maturante odigrala je nova generacija srpskih glumaca – Miloš Biković, Ljubomir Bulajić, Aleksandar Radojičić, Mateja Popović, Uroš Jakovljević, Nikola Ranđelović, Davor Perunović, Mladen Sovilj. U ulogama njihovih profesora su Branimir Brstina, Predrag Ejdus, Dragan Jovanović, Zoran Cvijanović, Ivan Bosiljčić, Vojin Ćetković i Aleksandar Berček u ulozi profesora Koste Vujića.
"Šešir profesora Koste Vujića" je čuveni humoristički roman srpskog književnika Milovana Vitezovića. Roman je imao 17 izdanja i prodat je u preko 200.000 primeraka. Jednosatna televizijska drama snimljena je 1970. godine s Pavlom Vujisićem u ulozi profesora Koste Vujića i jedna je od najgledanijih TV drama svih vremena. Posle bioskopskog života novog filma očekuje nas i istoimena televizijska serija od šest epizoda.

1 komentar
  1. R. P.

    Bravo, bravo!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike