Strogo? Kraljevska porodica uvela nova pravila na društvenim mrežama

Britanska kraljevska porodica objavila je danas smernice ponašanja za sve posetioce zvaničnih profila njenih članova na društvenim mrežama, obećavajuci da će blokirati sve one koji budu ostavljali uvredljive komentare na objavama.

Postovi na profilima Klarens hausa, Kensingtonske i Bakingemske palate mogu biti skriveni, izbrisani ili čak prijavljeni policiji, navodi se u novom pravilniku za ponašanje korisnika društvenih mreža, prenosi BBC.

Kako se navodi, taj potez je usledio nakon izveštaja u kojem se navodi da se tehničko osoblje britanskog dvora bori s porastom zloupotreba sadržaja Kejt Midlton i Megan Markl, iako one još nemaju svoje privatne profile na društvenim mrežama.

Megan Markl je imala profile na društvenim mrežama, ali ih je deaktivirala prošle godine, pre udaje za princa Harija.

Ona je, prenosi BBC u decembru 2017. godine, ubrzo nakon veridbe, imala je 1,9 miliona pratilaca na Instagramu i više od 350.000 na Tviteru, dok je njena Fejsbuk stranica imala 800.000 lajkova.

U objašnjenju novog pravilnika navodi se da su do ovog momenta bile česte situacije da su pojedinci na društvenim mrežama ostavljali uvredljive komentare, čak i pozive na linč pojedinih članova kraljevske porodice.

Dodaje se da će nove smernice obezbediti „sigurnije okruženje“ za sve pratioce naloga na društvenim mrežama tri kraljevska domaćinstva i pozvali korisnike da pokažu „uljudnost, ljubaznost i poštovanje“.

„Čuvamo pravo da sakrijemo ili izbrišemo komentare na našim nalozima, kao i da blokiramo korisnike koji ne slede naše smernice“, navodi se u uputstvu.

Na zvaničnom Tviteru vojvoda i vojvotkinja od Kembridža, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa imaju oko 1,7 miliona pratilaca, dok na Instagramu imaju 7,1 miliona.

Kraljevska porodica ima 3,8 miliona pratilaca na Tviteru, 4,5 miliona na Instagramu, a na Fejsbuku imaju 4,8 miliona pratilaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.