U trendu

Tito ga je obožavao: Holivudska legenda proslavila 101. rođendan

Legendarni Kirk Daglas juče je proslavio svoj 101. rođendan, a na Instagramu mu je čestitala glumica Ketrin Zita Džons, supruga njegovog sina Majkla.

„101 godina danas! Moj dragi Papi na mom kolenu. Srećan rođendan mom predivnom, inspirativnom svekru punom ljubavi, Kirku. Volim te celim srcem“, napisala je Ketrin uz njihovu zajedničku fotografiju i dodala hashtag heroj.

Kirk i Ketrin veoma su bliski, a sa hashtagom heroj je zaista pogodila, jer njen svekar i kroz privatni je život mnogo puta dokazao da je poput nekog od snažnih junaka koje je često igrao na velikom platnu.

Kirk Daglas rođen je 9. decembra 1916. godine, kao Isur Danielovič. Njegovi roditelji, Brina i Heršel, u SAD su se doselili iz gradića Čavusija koji je danas deo Belorusije. Živeli su u jevrejskoj zajednici u gradiću Amsterdam, u saveznoj državi Njujork. Njegova porodica je bila veoma siromašna, živeli su pored pruge, ali u svojoj autobiografiji je napisao da je njegova majka uvek pomagala drugima i naučila ga da „čak i prosjak mora da pomogne drugom prosjaku“, zbog čega je on kasnije donirao milione dolara humanitarnim organizacijama.

Završio je fakultet i jedno vreme bio u ratnoj mornarici. Između 1949. i 1956. godine, čak je tri puta bio nominovan za Oskara, ali je uspeo da ga dobije tek 40 godina kasnije i to za svoj doprinos filmskoj industriji.

Ženio se dva puta, prvi brak mu je bio sa Dajanom Dil i trajao je osam godina. S njom ima sinove Majkla i Džoela. Kasnije je upoznao En Bajdens, s kojom je u braku i danas i tvrdi da je upravo ona zaslužna za njegovu dugovečnost. S njom je dobio još dva sina, Pitera i Erika koji je preminuo od posledica predoziranja.

U februar 1995. godine njegov helikopter se sudario sa avionom, a dve osobe su izgubile život u toj nesreći. On se izvukao sa povredama od kojih se uspešno oporavio. Samo pet godina kasnije, u januaru 1996. godine doživeo je moždani udar zbog kog je izgubio mogućnost govora. Zbog toga je upao u depresiju pa čak i pokušao samoubistvo.

I 1985. godine izbegao je smrt i to zahvaljujući svojoj supruzi. Trebao je da leti privatnim avionom za Njujork, ali se posvađao sa suprugom i odlučio da ostane. Kasnije je saznao da se avion srušio i da su svi putnici poginuli.

Bio je jedan od omiljenih glumaca Josipa Broza Tita zbog čega je jednom prilikom uspeo i da ga upozna.

„Predsednik Tito je poslao svoj privatni avion da preveze moju ženu i mene do njegove vile u Ljubljani. Proveli smo s njim puna tri sata, pili smo vino i pričali. Tito je bio veliki ljubitelj filmova, naročito vesterna. Video je sve vesterne u kojima sam ja glumio, a najviše mu se dopao ‘Obračun kod O.K Korala'“, napisao je u svojim memoarima.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike