U trendu

Tuđin i Predator ponovo na velikom platnu

Stvorenja iz dva čuvena akciona, naučnofantastična, horor serijala, Tuđin i Predator, povešće najsuroviju bitku do sada u filmu „Osmi putnik protiv Predatora 2“ („Aliens vs. Predator: Requiem“).
Ovim filmom kao reditelji debituju braća Kolin i Greg Štraus (Colin Strause & Greg Strause), veliki poštovaoci ovog brenda, inače poznati po kreiranju vizuelnih efekata za filmove „300: bitka kod Termopila“, „X-men: poslednje uporište“ i „Fantastična četvorka“.
„Osmi putnik protiv Predatora 2“ je prvi film u kome će se pojaviti novo stvorenje, nastalo kao rezultat ukrštanja Predatora i Tuđina. Izgled i dizajn hibrida bili su predmet mnogih nagađanja, jer je to bilo strogo čuvana tajna. Ovo stvorenje je Tuđin koji se razvio unutar Predatora – ima egzoskelet Tuđina, kiselu krv, rep poput škorpije i dvostruku vilicu, a od Predatora poseduje dodatnu spoljašnju vilicu i neku vrstu „dredova“.
Radnja filma smeštena je u američki gradić Ganison i prepoznatljiv ambijent – kanalizaciju, mračne mokre ulice, elektranu, porodilište – mesta odigravanja bitaka koje će prevazići najgore košmare stanovnika ovog grada.
Inače, originalni film „Osmi putnik“ pojavio se 1979. godine, u režiji Ridlija Skota, a čuveno stvorenje zamišljeno je kao parazitska mašina za ubijanje koja koristi ljude kao domaćine za svoj smrtonosni porod. Tuđina je dizajnirao švajcarski umetnik Hans Rudi Giger, koji je za ovaj konceptualni dizajn nagrađen Oskarom. Dosad su snimljena četiri filma o Osmom putniku („Osmi putnik“, „Osmi putnik 2“, „Osmi putnik 3“ i „Osmi putnik: uskrsnuće“).
Prvi film o Predatoru pojavio se 1987. godine, a režirao ga je Džon Mektirnan, koji je kasnije snimio hit akcione filmove kao što su „Umri muški“, „Lov na Crveni oktobar“ i „Umri muški sa osvetom“. Predator, koga je dizajnirao Sten Vinston, čovekoliki je lovac, visok preko dva metra, koji koristi vanzemaljsku tehnologiju i oružje da bi iz zabave lovio ljude. Pored nevidljivosti, on u svom smrtonosnom pohodu koristi termalni pogled, na ramenima postavljene laserske topove i velik izbor različitog oružja. Predator se pojavljuje u dva filmska nastavka, a prvo zajedničko pojavljivanje Tuđina i Predatora bilo je u filmu „Osmi putnik protiv Predatora“ iz 2004. godine u režiji Pola Andersona.
Od zanimljivosti vezanih za ove čuvene serijale može se izdvojiti činjenica da su posle zajedničkog pojavljivanja u originalnom „Predatoru“ i Arnold Švarceneger i Džesi Ventura dobili visoke državne pozicije – Ventura je izabran za guvernera Minesote 1998, a Švarceneger je postao guverner Kalifornije 2003. godine.
Vredno pažnje je i to da je Osmi putnik tetralogija, DVD set koji uključuje do sada neviđene verzije filmova „Osmi putnik 3“ i „Osmi putnik: uskrsnuće“, i dalje jedan od najprodavanijih kompleta svih vremena.
Premijera filma „Osmi putnik protiv Predatora 2“ zakazana je za 26. decembar u Domu sindikata od 20 časova, a u zvaničnu bioskopsku distribuciju kreće 27. decembra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.