U trendu

Ukrajina: Cilj Rusije bio da stvori negativnu atmosferu pred Evroviziju

Nacionlana RTV Ukrajine saopštila je danas da je cilj Rusije od početka bio ne da učestvuje na Evroviziji već da stvori negativnu atmosferu za vreme priprema i tokom održavanja tog takmičenja.

„Odbijanje Prvog kanala (ruske televizije) da prenosi Evroviziju dokaz je da je cilj Rusije, ne obazirući se na osnovne vrednosti tog takmičenja, pre svgea međusobno poštovanje i apolitičnost, nije bio da učestvuje već da stvori negativnu atmosferu za vreme priprema i održvanja“, navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Tv stanica kaže i da je obavestila Evropski radiodifuzni savez o tome da su krajinske bezbednosne snage zabranile ulazak ruske takmičarke na teritoriju Ukrajine, ali da je stanica, želeći da ispuštuje tradicionalni duh takmičenja predlaga više puta Rusiji da pošalje takmičara koji ne krši ukrajinsko zakonodavstvo.

„Ipak Rusija nije menjala svoju odluku“, dodaje se u saopštenju.

Ove godine Rusiju je na „Evroviziji“ trebalo da predstavlja Julija Samojlova, s ljubavnom pesmom „Flame Is Burning“.

Služba za bezbednost Ukrajine zabranila je Samojlovoj ulazak na teritoriju zemlje na tri godine zbog njenog nastupa na Krimu.

Evropski radiodifuzni savez je saopštio da Rusija neće učestvovati na takmičenju „Evrovizija 2017″ u Kijevu, pošto je odustala od predložene alternative.

Rusiji je predloženo ili da prenosi nastup svoje takmičarke preko satelita ili da promeni takmičara.

Ruski „Prvi kanal“ je saopštio da smatra neprihvatljivim predloženu varijantu učešća svoje takmičarke Julije Samojlove na „Evroviziji“, kao i njenu zamenu drugim učesnikom, te da je prenos takmičenja nemoguć, prenosi Sputnjik.

„Nažalost, to znači da Rusija ne može da učestvuje u takmičenju ove godine“, navedeno je u saopštenju Evropske radiodifuzne unije.

„Evrovizija 2017″ biće održana u Kijevu. Prema rezultatima žreba, Rusija bi trebalo da nastupi u drugom polufinalu takmičenja 11. maja. Finale je planirano za 13. maj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.