Zbog uloga su imali traume, padali u depresiju i uništili veze

„Od juna do oktobra bila sam jako lošeg zdravlja zbog stresa. Stanli Kubrik me je gurao do granica izdržljivosti. To je najteža uloga koju sam odigrala u životu“, rekla je Šeli Duval (67), koja je ostala zapamćena po ulozi Vendi, supruzi poludelog pisca, s kojim je bila zatvorena u napuštenom hotelu.  Otkako je zaigrala tu ulogu, Šeli je patila od depresije, anksioznosti i borila se od zavisnosti, a nedavno je na televiziju javno zatražila stručnu psihijatrijsku pomoć.

Malkolm MekDauel (Paklena pomorandža)

Kao i Šeli, i Malkolm (73) je imao ‘čast’ da radi sa zahtevnim Kubrikom. Snimajući mučnu scenu u kojoj je na glavi imao spravu koja mu je na silu držala oči otvorenima, glumac je povredio rožnjaču, pa je privremeno ostao slep. Naime, uređaj je trebao da se koristi samo kada je osoba u ležećem položaju ali Kubrik je insistirao da Malkolm sedi za vreme kultne scene.

Malcolm nakon filma nije imao lepe reči za reditelja, niti za ulogu koja ga je obeležila kao ‘dežurnog holivudskog negativca’. Tek godinama kasnije je, kaže, shvatio da je snimanje ‘Paklene pomorandže’ bilo neprocenjivo iskustvo.

Linda Bler (Egzorcist)

Glumica je imala 13 godina kada je zaigrala demonom opsednutu devojčicu u filmu ‘Egzorcist’ koji je 1973. šokirao ceo svet. Nakon premijere filma, Linda (57) je morala da proputuje ceo svet promovišući ga, pa je morala da se suoči sa teškim pitanjima na koja ni dan danas nema odgovor.

– Bila sam premlada za pitanja o životu, smrti i religiji, a to je bilo sve što su me ispitivali, godinama. Moj život se iz korena promenio i nije bilo povratka – rekla je Linda, koja tvrdi da je ona na film gledala samo kao na fikciju, ali više se preplašila reakcije ljudi.

Edrijen Brodi (Pijanista) 

Kada se pripremao za ulogu jevrejskog pijaniste, američki glumac morao je da smrša 15 kilograma, pa se rešio svih ‘luksuza’. Prodao je mobilni, auto i svoj stan. Zbog svega je i raskinuo sa svojom dugogodišnjom devojkom. Uloga je Edrijenu (43) donijela Oskara, ali nakon filma glumac je pao u depresiju.

– Ta uloga me potpuno zaokupila. Godinu dana sam se osećao loše i bio sam u depresiji. Tada sam imao samo 27 godina i to iskustvo označilo je ujedno i moje odrastanje – kazao je glumac.

Hit Ledžer (Vitez tame)

Glumac se mesecima pripremao za ulogu psihotičnog Džokera. Zatvorio se u hotelsku sobu i gotovo ništa nije jeo. Vodio je beleške u dnevnik, gde je skupljao članke iz novina o najnasilnijim zločinima, lepioo fotografije klovnova, hijena i Aleksa DeLardža, protagonista Kubrikove ‘Paklene pomorandže’. Danima je isprobavao razne glasove i smehove, ne bi li našao savršene za Džokera. Na poslednjoj stranici svog dnevnika, glumac je napisao: ‘Zbogom’.

Hit je tokom priprema pao u tešku depresiju zbog čega je morao da počne da pije lekove, otkrio je kasnije njegov otac. Glumac je umro od slučajnog predoziranja mešavinom lekova 2008. godine. Nakon smrti, za ulogu u ‘Vitezu tame’ dobio je Oskara.

Mia Farou (Rozmarina beba)

Film Romana Polanskog još je jedan u nizu horora čiji su događaji iza kulisa strašniji od samog filma. Mia (71) je glumila trudnicu koja se našla u raljama okultne sekte. Vegetarijanka Mia je pred kamerama trebala da jede sirova pileća jetra i to u nekoliko navrata. Pri kraju snimanja, Miji su na filmski set dostavljeni papiri za razvod koje joj je poslao tadašnji suprug Frenk Sinatra.

Godinu dana nakon premijere, rediteljevu suprugu Šeron Tejt ubili su sledbenici Čarlsa Mensona dok je bila u osmom mesecu trudnoće. Kompozitor Krištof Komeda, koji je radio na muzici za film umro je nekoliko meseci nakon premijere od posledica saobraćajne nesreće.

Glumačka ekipa (Projekat Veštica iz Blera)

Snimanje horora iz 1999. godine bilo je stresno za celu glumačku postavu. Sve je počelo neobičnom audicijom. Glumcima je rečeno da se prijavljuju na ‘improvizovani film koji će se snimati na nepoznatoj lokaciji u šumi’.

Tokom snimanja koje je trajalo tek osam dana, reditelji Danijel Mirik i Eduardo Sančez sa glumcima su komunicirali karticama koje su ostavljali po raznim lokacijama. Članovi ekipe imali su zadatak da plaše glumce, pa su ih pratili po šumi i tresli šatore kada bi zaspali, kako bi reakcije bile što realnije. Osim toga, reditelji su glumcima i skraćivali zalihe hrane, kako bi bili što očajniji i umorniji.

Film je prvo bio predstavljen kao dokumentarac, a nakon njega neki su poverovali da su glumci zaista umrli. Majka glumice Heder Donahju (41) čak je dobijala i poruke saučešća. Lažne vesti uticale su i na njihove karijere koje su, sa njima, ‘umrle’, prenosi portal 24sata.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike