Zelenović: Budžet Palićkog festivala drastično smanjen

Direktor Evropskog filmskog festivala „Palić“ Radoslav Zelenović rekao je danas da je tom festivalu smanjen budžet na oko 150.000 evra zbog čega „neće biti programa na trgu i festivalskih novina“.

„Ove godine operišemo sa sumom oko 150.000 evra, dok smo pre sedam godina imali 420.000 evra“, rekao je Zelenović na konferenciji u sali Jugoslovenske kinoteke.

On je kazao da su „Srbija i Grad Subotica u potpunosti ispoštovali protokol koji je bio potpisan pre 10 godina, ali je iz tog protokola istupio Pokrajinski sekretarijat za kulturu“.

On je dodao da je to „čudno jer se taj festival održava u Subotici“.

„Pretprošle godine pokrajina je dala šest miliona, prošle godine tri, a ove godine jedan milion,“, rekao je Zelenović.

On je dodao da je „Srbija dala jedan milion, Grad Subotica pet miliona“.

Zelenović je kazao da program neće ostati u obimu kakav publika poznaje, jer je, kako je kazao, „prošle godine bilo 106, a ove 80 filmova“ i dodao da „neće biti radionica, koncerata i programa koji čine suštinu“.

„Na ovaj način ne treba da se radi festival koji se odnosi na Evropu, u zemlji koja otvara poglavlja za evrointegraciju“, rekao je.

Programski direktor festivala Miša Mogorović je rekao da su se našli u delikatnoj situaciji jer je trebalo „uskladiti ono što čini festival s mogućnostima koje pruža budžet“.

On je kazao da je glavni program smanjen za dva filma, te će ove godine umesto 14 biti 12 filmova iz selekcije sa Berlinskog i Kanskog festivala.

On je ukazao da je Pokrajina napravila „najveća finansijska rezanja“.

„Ranije je samo ‘Palićki’ festival dobijao devet i po miliona, a sada cela pokrajina dobija osam miliona za sve filmske festivale“, kazao je on.

Glumac Branislav Lečić je rekao da „se u Srbiji sve više odluke donose na osnovu pristrasnosti, a ne kvaliteta“.

„Tamo gde se ukine konkurencija kvaliteta, a postavljaju se ljudi koji su lojalni partiji na vlasti, onda dolazi do degradacije društva“, zaključio je Lečić.

Festival evropskog filma „Palić“ održaće se na Paliću i u Subotici od 15. do 21. jula.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike