Kart Rider

Kad govorimo o Kart Rider-u, nikako ne možemo a da ne spomenemo njegovu istoriju na tržištu Južne Koreje. Ova besplatna online igra pojavila se na tom tržištu još davne 2004. i postigla više nego ogroman uspeh. Korejsku verziju ove igre danas igra preko 15 miliona igrača, a po nekim anketama, bar jednom ju je zaigralo više od 25% populacije Južne Koreje. Pored toga, ova igra može se pohvaliti činjenicom da joj je uspelo da sruši Starcraft s trona korejskog i kineskog tržišta online igara. Od 2007. godine proizvođač Nexon igru nudi i na američkom i evropskom tržištu.
Kao i većina MMO igara, i ova obiluje sadržajima koje ćete moći otkriti samo ako se maksimalno posvetite igri. S druge strane, da biste uživali u njoj, neka velika posvećenost i nije potrebna. Izuzev što je za pokretanje potrebno napraviti nalog, da biste počeli da se takmičite s mnogobrojnim igračima širom sveta, sve što morate imati jeste položen vozački ispit. A on se sastoji od tri lagane vežbe koje ćete savladati u manje od pet minuta.
Pre samog početka shvatićete da igra pored online moda nudi i običan singleplayer mod. On, naravno, nije ni upola zabavan kao multiplayer, ali svakako je koristan za brzo sakupljanje novca i iskustvenih bodova. Ali da preskočimo to i da se usredsredimo na multiplayer. Pronašli ste nekoliko prijatelja (najviše njih sedam), napravili ličnu, šifrom zaštićenu sobu, i uživanje može početi. Naravno, ono što će nekom biti uživanje nekom drugom moglo bi biti iritirajuće. Oni koji imaju malo iskustva s igrom znaju da se govori o verovatno najzabavnijem modu – item modu. Ukoliko hoćete da budete dobri u njemu, nisu vam potrebni dani treninga i učenja svakog delića staze napamet. Treba vam sreća – puno sreće. Ovo je jedna od igara u kojima zaista nije sve gotovo dok nije gotovo.
Ako se ubrajate u one iskusnije igrače, verovatno pretpostavljate zašto je sreća toliko važna kod ovog moda. Različiti modovi sadrže neke svoje posebne item-e, koji bi ionako funkcionisali samo u tim modovima. Jedan od manjih problema igre leži u sveprisutnom "zaostajanju". Ukoliko ste u "gužvi", često će vam se događati da sakupite neki item, a da ne dobijete ništa. Mlađi i neiskusni igrači možda bi pomislili da se radi o praznoj kutiji, ali ovde tako nešto ne postoji. Za one ozbiljnije igrače koji odluče da ovoj igri posvete dane, mesece a možda i godine, tu je Speed mod. Dakle, ne postoje nikakvi item-i. Postojite vi i vaša veština. Što više zanosite u toku vožnje, puni vam se tzv. nitrometar. Ove modove proizvođač je uvrstio i u "tim" verzije, u kojima će do izražaja doći kooperacija s članovima vašeg tima. Kakva bi to MMO trkačka igra bila kad biste uvek morali da vozite na svoju odgovornost?
Svi igrači su podeljeni u nekoliko grupa, a vaš status će zavisiti od broja završenih/pobeđenih trka i količine osvojenih iskustvenih bodova. Početnici će dugo igrati s ostalim početnicima na Novice i Rookie kanalima, dok će oni iskusniji nakon određenog vremena preći na nivo (level) 3, nivo 2 i nivo 1. Ukoliko ciljate na njih, ovde vas upozoravamo – dug je i težak put do zvezda. Na samom početku je donekle dovoljan broj staza, a nove će vam se otvarati daljim napredovanjem i prelaženjem na L3, L2, L1 kanale. Igra sadrži ukupno 12 različitih područja koja sadrže različit broj staza (u proseku, oko tri staze po svakom području). Uspešnim završavanjem misija u singleplayer-u dobija se novac, koji se zove Lucci, ali se dobija i samim učestvovanjem u trkama u multiplayer modu. Ovim novcem ne možete kupiti iskustvo, ali zato možete kupiti novi karting. Kartinzi se dele na šest vrsta (Solid, Burst, Marathon, Cotton, Saber, Plasma) i svaki od njih ima posebne karakteristike. Svaki karting koji kupite nalaziće se u vašoj garaži, tako da ćete moći da ga menjate u trkama, zavisno od potrebe. Pored kartinga, novcem možete kupiti novi lik (vozača), različite boje za lične kartinge, nove tablice i slične ne toliko važne stvari.
Iz svega ovoga vidljivo je da su se proizvođači potrudili da u ovu igru natrpaju gomilu sadržaja koje ćete otkrivati stvarno dugo vremena. Ipak, za neke stvari "tehničke prirode" iz nekog razloga nisu imali vremena, ili nisu hteli da ih usavrše. Možda su im vlasnici starijih konfiguracija zahvalni što će ovu igru moći da pokrenu na svojim starim računarima, ali ni njima ne bi smetala opcija menjanja rezolucije. Takođe, ne očekujte ni mogućnost biranja nekih naprednijih grafičkih postavki. Još jedna zamerka ide na kontrole; nije da ne valjaju, ali opet, niko im ne bi prigovorio da su ubacili mogućnost promene kontrola. A ni podrška za gamepad ne bi bila loša. Sve u svemu, probajte demo verziju igre, koja bi, ako vam se svidi, mogla da vas drži danima i godinama. Na vama je da sami procenite da li je to tako.
Koristan link

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike