Pro Evolution Soccer 08

Fudbal, igra koja odavno nije samo igra već više način života, odavno se preselio u svet kompjuterskih igara. Konami nam donosi još jedan nastavak svoje popularne igre Pro Evolution Soccer 08, nastavljajući serijal koji ima veliki broj fanova. A šta nam novo donosi nastavak ovog popularnog serijala?
Mišljenja o tome su veoma podeljena. Ako dosad niste igrali ovu igru, sigurno će vas impresionirati i sigurno ćete postati jedan od njenih obožavalaca. Zbog kombinacije načina igranja, odlične grafike i veoma dobrog AI-ja, ovo je odlična single-player igra, koja do punog izražaja dolazi u multiplayer modu. Međutim, šta je s onim igračima koji su dobri poznavaoci? Osim manjih promena u animaciji i AI-ju, ovo je u osnovi nepromenjena verzija Pro Evolution Soccer 6.
Najveće izmene pretrpeo je sistem veštačke inteligencije, tako da su vaši kompjuterski protivnici sada „pametniji“ i bolje menjaju taktiku i pristup igri, kao i igru u defanzivi. Igra se sada igra mnogo lakše nego prošlogodišnja verzija. Kontrola lopte i način igranja su mnogo prirodniji, igrači se kreću po terenu veoma realistično, ali, sve u svemu, promene su toliko male i zanemarljive da i iskusniji igrači imaju problem s tim šta je tu novo.
Sama igra nudi standardne režime igranja. Meč, turnir i kup modovi su vam i dalje na raspolaganju, s mogućnošću igranja do najviše četiri igrača (naravno, ako imate toliko džojstika). Postoji master liga, gde se odvija glavni zadatak u single-player modu. Na raspolaganju su vam i osnovni poslovi menadžera ekipe, kao što su vođenje treninga i transferi. Igrači ove godine mogu da komuniciraju s medijima i daju intervjue. U stvari, način igranja je ostao isti kao i u prošloj verziji igre.
On-line igranje takođe kvari ukupan utisak o igri. Igra usporava na mreži, čak i ako imate dobru konekciju, a dolazi i do čestih prekida konekcije. Ne postoji on-line liga i nema novosti u vezi s igrom. Komunikacija između igrača na mreži je i dalje u tekstualnom režimu, i to samo pre početka meča. Nema glasovne komunikacije i, što je još gore, možete igrati samo po jednu utakmicu, nema lige i turnira, što je, priznaćete, zaista veliki nedostatak. Sve te mogućnosti odavno nudi veliki rival ove igre iz FIFA serije. Grafika i zvuk u igri su veoma pristojni, a sama igra može da se igra dobro i na slabijim mašinama. Igrači su veoma realistično prikazani, a imate i mogućnost da vidite sudiju u toku meča na terenu, što je dobra stvar.
Problem ove igre je pre svega to što dizajneri Konamija nikako da dostignu nivo kvaliteta koji su sami postavili u prethodnim verzijama. Sigurno je da ova igra u narednim izdanjima mora da dobije nove modove igranja, proširene mogućnosti, kao i poboljšanu verziju za on-line igranje kako bi održala korak sa svojim rivalima, kojih na tržištu ima sve više. Nadamo se da će izdanje ove igre koje se planira za sledeću godinu imati sve to i doneti neka zaista kvalitetna poboljšanja, jer je broj njenih poklonika zaista velik.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.