RACE 07 – The WTCC Game

Švedski razvojni tim SimBin, specijalizovan za razvoj trkačkih simulacija za PC, potpisnik je i ove igre, koja je po mišljenju mnogih jedna od najboljih trkačkih simulacija koju smo mogli da igramo protekle godine. RACE 07 – The WTCC Game nas i dalje vodi kroz Svetski šampionat turističkih automobila, ali je ovaj put igra, za razliku od svog prethodnika – RACE: The WTCC Game, proširena novim trkačkim šampionatima, kao što su Formula 3000, Formula BMW ili Mini-šampionat. Sama igra je umnogome nalik prethodnoj verziji, pogotovo u smislu grafičkog engine-a, ali dodavanje novih šampionata igri daje mnogo ozbiljniji karakter i donosi dosta novih uzbuđenja ljubiteljima trkačkih simulacija.
Kako i u samom podnaslovu igre piše, RACE 07 je prevashodno okrenuta WTCC šampionatu i većina staza je preuzeta iz ovog šampionata, kako iz sezone 2006. tako i iz sezone 2007. Tako ćete u sezoni 2006. imati prilike da vozite na stazama koje su izbačene iz kalendara za 2007. godinu, kao što su Manji-Kur, Puebla ili Istanbul, ali i da vozite na stazama koje su u kalendaru za 2007. godinu, kao što su Zandvort ili Anderstorp. Igra vam u ovom delu nudi mogućnost da vozite ceo šampionat u obe sezone, što uključuje trening, kvalifikacije, kao i po dve trke na svakoj od staza za tu sezonu. Ovde je primenjena i jedna mala „začkoljica“ iz stvarnog šampionata turističkih automobila. Naime, svim takmičarima koji većinu trka završe među prvima dodaje se određen teret na njihova vozila kako bi se stvari na stazi barem malo izjednačile.
RACE 07 – The WTCC Game je veoma ozbiljna trkačka igra, ali vam dozvoljava i da sami kreirate težinu vožnje vašeg automobila time što možete da isključite određene elemente koji utiču na stabilnost vozila. Tako sami kreirate težinu vožnje, i to možete raditi pre početka svake trke, a na težinu možete uticati i time što pre svake trke možete izabrati neki od ponuđenih nivoa težine trke. Na početničkom nivou oštećenja na automobilu su ograničena na 30 procenata „pravih“ oštećenja, a mehanički kvarovi su isključeni, što znači da vaš automobil na ovom nivou težine nikada ne može potpuno da se pokvari. Na profesionalnom novou oštećenja na automobilu su skoro realna i identična pravim oštećenjima, što znači da svako oštećenje i sudar veoma utiču na vozne karakteristike vašeg automobila. Vožnja automobila, pored prethodno navedenih mogućnosti, dodatno je otežana i veoma dobro odrađenim AI-em, koji dodatno komplikuje vožnju. Vaši protivnici na stazi su veoma vešti i skloni raznim vratolomijama, tako da će vam biti veoma teško da pobedite u trci, čak i na početničkom nivou, pa u toku vožnje morate biti veoma koncentrisani kako biste prestigli svoje protivnike na stazi i prvi prošli kroz cilj.
Ovo izdanje igre, kao što je već i rečeno, pored WTCC šampionata nudi i druge trkačke šampionate, kao što su Formula 3000, Formula BMW ili Mini-šampionat. Oni nisu prosto obična dopuna igre kako bi se dobilo na kvantitetu, već su urađeni s istom dozom ozbiljnosti i imaju isti kvalitet kao i osnovni šampionat, odnosno WTCC serija. Sva vozila su veoma verno dočarana, kao i mogućnosti i vozne karakteristike automobila, a ovo se odnosi i na staze na kojima se trke voze. Pravi ljubitelji auto-moto trka mogu samo da uživaju u ovim novim šampionatima. Igra nudi i mogućnost vožnje pojedinačnih trka, a ne samo šampionata. Takođe, možete birati i vožnju na štopericu ili treninge, i pri tome možete birati bilo koju stazu i bilo koji automobil i težinu vožnje. Igru je moguće igrati i u multiplayer modu, gde mogu učestvovati do 24 trkača. Pored toga, najzanimljivije detalje trke, kao što su najbolji prolazi ili sudari automobila, možete pregledati u replay modu, i to iz više uglova. Vremenski uslovi u toku trka ograničeni su na nekoliko efekata i vizuelno nisu upečatljivi, dok na samu vožnju veoma utiču. Tako, na primer, slaba kiša na stazi pravi samo mali odsjaj, dok jaka kiša može umnogome da vam oteža završetak same trke i veoma utiče na težinu vožnje.
Ono što zaista upada u oči i kvari dobar utisak cele igre je grafika, koja je u nekim segmentima daleko ispod današnjih standarda. Iako igra nudi mogućnost da u skladu s mogućnostima svog sistema podesite kvalitet grafike, opet mnogi elementi deluju kao iz igara od pre nekoliko godina. To se prevashodno odnosi na travu oko staze, koja deluje veoma jadno, ili na publiku, koja je potpuno statična i kao da je preslikana iz neke davno zaboravljene igre. S druge strane, neki detalji su veoma dobro urađeni, kao što je, na primer, pogled kroz kacigu u Formuli 3000 ili signaliziranje zastavicama nakon sudara.
RACE 07 – The WTCC Game je svakako igra koju ne bi trebalo da propusti nijedan ljubitelj pravih trka, jer zaista donosi dosta dobre zabave. Ne bez nedostataka, prvenstveno u smislu zastarelog engine-a, koji zahteva „generalku“, novi šampionati i nova vozila svakako doprinose da i ovo izdanje igre bude dovoljno privlačno svim pravim trkačima. I samo još jedna napomena na kraju: potpuni užitak u ovoj igri nikako nije moguć bez volana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.