U trendu

Secret Files 2: Puritas Cordis

Zanimljiva avanturica od pre nekoliko godina – Secret Files: Tunguska, dobila je svoj nastavak. Posle avanture u Sibiru, avanturistički dvojac koji čine Nina Kalenkov i Meks Gruber uhvatio se u koštac sa spletkama i zavrzlamama koje ovog puta prete da ugroze majku Zemlju na daleko ozbiljnijem nivou.
Puritas Cordis naziv je religiozne sekte koju predvodi harizmatični televizijski propovednik Pet Šeldon, koji svoja proročanstva o skorašnjem kraju sveta crpi iz drevnih spisa proroka Zandone iz XVII veka. Kada planetu počne da potresa lančani niz katastrofa, od pandemije zarazne bolesti u Africi do višestrukih vulkanskih erupcija u jugoistočnoj Aziji i devastirajućih cunami talasa u Atlanskom okeanu, svetski zvaničnici pokušavaju da rešenje problema nađu na vanrednom samitu Ujedinjenih nacija u Njujorku.
Spletom okolnosti, Nina i Meks naći će se na terenu, u prvim borbenim redovima, gde će pokušati da saznaju mračne Zandonine tajne iz davnina, kao i da otkriju da li se iza zastrašujućih prirodnih katastrofa u sadašnjosti zapravo krije ljudska ruka. Ostatak avanture donosi očekivani koktel istraživanja svetskih lokaliteta, prikupljanja predmeta i njihovu pravilnu upotrebu na pravim mestima, kao i obavezne razgovore s gomilom likova.
Sve lokacije sastoje se iz malog broja međusobno povezanih ekrana na kojima je potrebno rešiti tekući problem, dok se svi bitni predmeti i izlazi ponovo lako označavaju tasterom Space. Slobodno prebacivanje s Meksa na Ninu (i obrnuto) ovde je znatno linearnije (igra vam uglavnom automatski daje kontrolu nad likovima, u zavisnosti od razvoja priče), a pored njih u nekoliko kratkih sekvenci vodićete još i Meksovu asistenkinju Samantu i biskupa Perija u prologu igre. Tu je i fino sažeti dnevnik s ažuriranim tekućim dešavanjima, kao i kvalitetan hint sistem koji vam nagoveštava moguće rešenje problema, bez eksplicitnog objašnjenja šta treba raditi.
Pre kompletiranja čitave priče stiče se utisak da Secret Files 2: Puritas Cordis ipak predstavlja blagi korak unazad u odnosu na svog prethodnika. Zaplet igre ima jak potencijal, koji se, međutim, ubrzo rasplinjava zahvaljujući nekim čudnim odlukama vezanim za dizajn igre. Iako ćete tokom avanture ponovo proputovati pola sveta, sami lokaliteti (na primer, prekookenaski brod, iskopine u blizini francuskog seoceta, sumnjivo depopulisani Pariz ili sektaški glavni štab) ne deluju previše atraktivno i egzotično kao što bi se to očekivalo od jedne avanture (izuzetak su lokacije u Indoneziji).
Druga velika zamerka odnosi se na specijalitet iz prvog dela, Ninino doživljavanje i komentarisanje same sebe upravo kao junakinje jedne video igre, što je krajnje neduhovito. Sličnih gluposti nisu pošteđeni ni neki prateći likovi. Jedini svetli deo igre u velikoj meri se odnosi na dobro osmišljene zagonetke, čije rešenje, po pravilu, uvek počiva na kombinaciji logičkih radnji i dostupnih tragova, iako ti postupci neće biti odmah uočljivi.
Grafika je, očekivano, lepa, s puno detalja unutar 2D scena i izraženim koloritom na nekoliko lokacija, i definitivno zaslužuje egzotičnije i manje sive prizore da bi se prikazala u punom svetlu. Nažalost, pozadinske animacije su u deficitu i nisu izvedene baš upečatljivo, pa lokaliteti više izgledaju kao set lepo renderovanih fotografija iz albuma, a manje kao stvarna mesta. Likovi su nedopustivo prosečno i zastarelo modelovani, što je uočljivo prilikom krupnog kadriranja, a to važi i za pomalo ukočenu animaciju njihovog kretanja.
Iako Secret Files 2: Puritas Cordis predstavlja blagi pad u odnosu na original, u pitanju je avantura koju sigurno vredi odigrati, ali koja zahteva mnogo poliranja i kresanja klišea ukoliko autori misle da u budućnosti stvore dugotrajan i pre svega dobar serijal. Laki karakter igre, fino osmišljene zagonetke i lepa grafika čine je idealnim štivom za povremene avanturiste, ali se ni u kom slučaju ne radi o igri koja zaslužuje da se nađe u vrhu avanturističkih igara.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.