U trendu

Stronghold osvaja!

Stronghold je stigao! Sada možete da se uverite da je kompanija „Firefly“ uradila svoj posao kako valja i sa stilom. Ova igra podrazumeva upravljanje srednjovekovnim zamkom. Tu spada izgradnja naselja, podela rada među ljudima, balansiranje resursima, zapovedanje vojskom, a sve to smešteno iza kamenih zidina, visokih grudobrana i neprelaznih šanaca – ako imate sreće, ili barem ograde od pobodenih balvana – ako vam baš ne ide.

Osnovu igre čini kampanja koja se odvija u Engleskoj u trenutku „kada je kralj daleko od kuće, a zemlja podeljena između zlih, surovih i gramzivih“. Kako je Robin Hud trenutno na letovanju – vi ćete biti jedina nada da se tu uvede neki koliko-toliko red, a s obzirom na to da Vam je otac mučki ubijen od strane jednog zlotvora, osveta će biti slatka. Nemojte se odmah u startu žaliti što nemate 300 ljudi, ovnove za rušenje kapija i vrelo ulje za nezvane goste. Prve dve misije će Vas uvesti u tehnički deo igre, i to sve preko grbače nedužnog čopora vukova. Iskoristite te dve misije i da potpuno uživate u muzičkim remek-delima koja su dinamikom savršeno usklađena sa događajima koje prate. Takođe, prava poslastica za sve ljubitelje engleskog sa škotskim akcentom biće razne izjave vaših vojnika u stilu „Braveheart“-a.

Još jedna stvar koja ovoj igri daje dušu jeste intuitivnost upravljanja. U poređenju sa „Settlers“-ima, ovde u svakom trenutku možete znati koliko imate ljudi na raspolaganju za regrutovanje, za koliko njih imate opremu, a za koliko novca. U glavnoj zgradi određujete porez, hrana je u ambaru, sirovine u skladištu, oružje u oružarnici, itd. Da ne bi sve bilo jednosmisleno, tu je gomila građevina koje Vas čine „dobrim“ ili „lošim“ vladarem. Parkovi, statue, i tako dalje, spadaju u „dobre“ zgrade, zbog kojih će vas narod više voleti, ali i zbog kojih će više vremena provesti u lenčarenju. Međutim, tu su i mnogo zanimljivije i ređe obrađivane „loše“ građevine kao vešala, lomače, tamnice, giljotine, koje će vaše ljude podsetiti da bolje rade – nažalost, na uštrb njihovog zadovoljstva.

Trešnju na vrhu šlaga predstavlja mogućnost snimanja screenshot-ova iz igre (pritiskom na Alt+Q), tako da vrhunce svojih osvajačkih pohoda i svoje miroljubive politike možete ovekovečiti u slikama bmp formata!

Za sve one koji bi voleli da vide sebe na Kalemegdanskim zidinama u nekoj epskoj ulozi koja danas nije baš ostvarljiva – tu je i editor za mape, tako da uz malo talenta i slobodnog vremena možete iskreirati Kalemegdan ili svoj „neosvojivi“ zamak i istinski uživati. Samo jedna mala napomena: ostavite li medvede na mapi, oni će se kretati i tući svakoga koga stignu… Pripazite.

Stronghold ima i jednu manu. Da, da, svi ste to čekali, zato evo: u drugoj misiji treba pobiti sve neprijatelje kako ne bi javili da su vas primetili. Međutim, koliko god vi tukli, oni uvek pobegnu. Kukavice. No, to je neophodno za dalji razvoj priče u kampanji. A sada ozbiljno: na mapi Engleske prikazana je podela na regione, ali vi nemate uticaja na to kuda ćete napasti sledeće. Sitna mana, ali i primetna.

Umalo da zaboravim: igra zahteva 64 MB memorije, Pentium II na 300 MHz i grafičku kartu sa 4 MB da bi radila, ali radi (provereno za Single Play) i sa 32 MB memorije na 200 MHz, što je više nego odlično.

I za sam kraj, nekoliko saveta. Iskusni igrači mogu igrati na „hard“ nivou težine. Ne preterujte sa brojem ljudi, bar ne u startu – izgradite prvo dobru ekonomiju, pa ćete sa viškom hleba lako nahraniti novopridošle i to sa sve podignutim porezom! Dakle: JUUUUURIIIIIIIIIIIŠ!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike