U trendu

The Settlers 7: Paths to a Kingdom (1)

Osnovna ideja igre The Settlers 7: Paths to a Kingdom je da uspostavite uspešnu ekonomiju svog simpatično prikazanog srednjovekovnog seoceta. A mnogo je stvari koje selo u razvoju treba da ima. Recimo, neka osnovna hrana u vidu hleba bila bi jedan od prioriteta, ali za hleb nije dovoljno samo napraviti pekaru. Potrebno je imati i farmu s hranom i nekoliko jutara žitarica u blizini. Naravno, poželjan je i mlin u vidu vetrenjače negde usput, kao i malo skladište u kojem će se žito, brašno i hleb skladištiti za dalju upotrebu.
I to je sve samo za hleb, ali treba tu i kamenja i drva, tačnije, dasaka za izgradnju. Zatim treba nešto i finije hrane u vidu salame i piva (ipak je ovo nemačka igra), a ni mala topionica iskopanih ruda (gvožđa, zlata) ne bi bila loša ideja. Obrađenim metalom možete dalje proizvoditi alate, ali i oružje za svoju malu vojsku (ima i nešto borbe ovde, mada nije neophodna i nije prioritet igre), a možete i kovati novac koji ćete koristiti za raznorazne stvari.
Naravno, sve to treba dobro povezati putevima i postaviti skladišta namirnica na strateški povoljnim mestima. Ponuda i potražnja, to je ukratko okosnica ove igre i kao takva idealna je, recimo, da nešto stariju decu učite osnovama ekonomije, što joj je svakako veliki plus. Settlers su dovoljno pristupačni i simpatični da vas osvoje na prvi pogled, ali igra ispod fasade krije kompleksnu ekonomsku pozadinu. Vaše malo selo živi i razvija se pred vašim očima. Debele seljanke trče po selu, ljudi rade, grade i sade. Sve se čini užurbano i simpatično, a ako zumirate, i prilično detaljno. Novi 3D engine obogaćuje igru i dozvoljava vam da gledate svoje carstvo bilo iz satelitske strateške perspektive, bilo da zurite kroz prozor odabrane radionice ili kuće, pravo u tanjir njenih minijaturnih stanovnika. Ovo je do neke mere opuštajuća i antistres igra, što joj je jedna velika prednost i tajna njenog uspeha.
Svoje podanike ne kontrolišete direktno, vi samo gradite, dok oni obavljaju sve ostalo, tako da brzi refleksi ovde nisu presudni. Pobedu je sada moguće ostvariti na više načina. Naime, postoje zadati uslovi pobede (victory conditions) na svakoj mapi (20 komada), a uključuju naučna, vojna i ekonomska dostignuća. Čim igrač ispuni šest zadatih uslova, uključuje se brojač vremena u kojem ga ostali igrači moraju dostići (ili uništiti), inače je on pobednik. Dakle, umesto razvijanja vojne sile, sasvim je legitimno graditi crkve i trenirati razne vrste sveštenika (naravno, pivom i proizvodnjom knjiga) koji će vam omogućiti istraživanja novih tehnologija i dostignuća. Nadalje, pored proizvodnje važan deo igre je i trgovina koja će se razvijati kroz "izvoznu kancelariju" (export office), kao i treniranjem tri vrste trgovaca koji će za vas trgovati dobrima za zlato ili druge resurse u različitim razmerama i količinama.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.