U trendu

World in Conflict: Soviet Assault

Za početak jedna mala priča o razvoju ekspanzije World in Conflict: Soviet Assault. Naime, kako je došlo do spajanja Vivendi-ja sa Activision-om, Sierra Entertainment je nestala i izdavanje ovog naslova je stavljeno na čekanje. Ali, tu se ubacio Ubisoft, koji je otkupio Massive Entertainment i IP od Activision Blizzard-a i preuzeo izdavanje igre na sebe. Zbog svega toga najviše su izgubili konzolaši, koji su mogli da očekuju odličnu igru. Naime, Ubisoft je ukinuo verzije za konzole, verovatno zato da njihov End War ima što manje konkurencije. A sada nešto više više o igri.
World in Conflict: Soviet Assault može se kupiti na dva načina. Jedan je digitalni download, a drugi je kutija, to jest Complete Edition. Ako odlučite da kupite Complete Edition, tu odmah dobijate i originalni World in Conflict, a ako se odlučite za digitalni download, ova dodatna kampanja će se nadovezati na već postojeći World in Conflict, koji prethodno morate imati. Massive Entertainment je ponudio sa Soviet Assault-om neke multiplayer dodatke koje ćete moći da skinete besplatno. Update 10 moraćete da skinete da biste uopšte mogli da nastavite da originalni naslov igrate online. Novi update donosi stvari kao što su ispravka nekih bagova, balansiranja jedinica, launcher aplikacije, DVD više nije potreban za pokretanje singleplayer kampanje, dva dodatka s naprednim grafičkim podešavanjima i slično. Uz novi update dobijaju se i dve nove mape koje se nalaze u sovjetskoj kampanji.
Kada instalirate ekspanziju, pokrenete singleplayer i odlučite da igrate novu kampanju, igra će vas obavestiti o integraciji nove kampanje sa starom. Zatim počinje Soviet Assault. Preko priče upoznaćete nove likove iz Sovjetskog Saveza koji će vam naređivati, ali će se i boriti s vama. Novi likovi imaju snažan karakter, nove kat scene su dobro napisane i režirane, a priču saznajete kao i pre – kroz kat scene i tokom učitavanja. Kao što možete pretpostaviti, ono što niste imali prilike da vidite u prvom World in Conflict-u imaćete priliku da vidite i doživite u Soviet Assault-u. Prva misija počinje u Berlinu i vaša prva naredba je da postavite eksplozive na protivavonske baterije kako bi ruski avioni mogli slobodno da lete iznad zapadnog dela grada. Tu počinje vaša misija okupacije Berlina. Posle završetka misije kampanja se prebacuje na američko tlo, i to u Sijetl, na misiju koja je bila prva u igri World in Conflict. Tu je u stvari integracija ove nove kampanje, znači nećete sve sovjetske misije proći odmah, nego će se priča prebacivati s ruske na američku i obrnuto.
Što se tiče samog gameplay-a, tu se takođe nije ništa promenilo. Misije su na isti kalup kao i u originalnoj kampanji. Zauzmi poziciju, brani poziciju, uništi to i to, popravi tu i tu jedinicu i slično. Biće situacija da će vas misija razvući na dve strane po bojištu, pa treba na sve paziti. U stvari, sve zavisi od misije, iako nema previše raznovrsnosti. To se može činiti dosadnim i monotonim, ali to sigurno nije slučaj, jer nećete uvek imati najbolje jedinice i taktičke dodatke, što igru čini zanimljivijom. Kao što je u originalnoj kampanji bilo, tako je ostalo i u ovoj dodatnoj, uz primarne zadatake imate i sekundarne. Ako ste veteran originalnog World in Conflict-a, ova ekspanzija bi vam se mogla činiti previše lakom, što je ujedno i jedna od njenih boljki.
Jedna od stvari u igri koja može zasmetati je to da AI zna da bude koristan kad ne treba, a kad treba – onda nije. Može se desiti da AI jednostavno ode u mesto gde ste prethodno naredili vazdušni napad i da uradi stvari slične tome. Kada vam treba popravka, to neće početi da radi sve dok se ne pozicionirate na neko tačno određeno mesto, gde će shvatiti po šta ste u stvari došli. Na svu sreću, ovo nije prevelik nedostatak, jer misija gde vi u potpunosti sarađujete s ostalim jedinicama i na taj način zavisite od pameti AI-ja ima prilično malo.
Mnogi bi se mogli razočarati kada saznaju da ekspanzija nudi samo šest dodatnih misija. Druga stvar je da su neki stari fanovi igre ostali razočarani što ova ekspanzija nije donela ništa novo u multiplayer verziji, pa se postavlja pitanje da li će svi kupiti ekspanziju samo zbog noviteta u priči. U suštini, to je jedini nedostatak ove ekspanzije – kratkoća i manjak novog sadražja. Pozitivne stvari su sigirno nova priča, koja pokazuje kako su Rusi napali Evropu i kako su napredovali kroz Ameriku, a i tih novih šest misija su dobro napravljene i daju zanimljivu dimenziju samoj priči, jer ćete znati šta se događalo posle određenih događaja u prošloj igri. Zatim je tu grafika i zvuk (koji su i dalje u samom vrhu novijih strategija) – samo lepota eksplozija koje možete videti u World in Conflict-u bolja je od većine današnjih RTS naslova. Gameplay je ostao isti i, iako bi tu nešto moglo da se poboljša, i dalje je veoma zabavan i zarazan.
Ekspanzija kao takva ipak sadrži premalo novog da bi bila interesantna običnim igračima. Ako ste zagriženi fan ove strategije, bez razmišljanja proširite svoju igru ovim dodatkom. Doneće vam nekoliko sati novog iskustva, a saznaćete i neke nove detalje o osnovnoj priči. Dobre stvari iz originala, kao što je gameplay, grafika i zvuk, ostale su iste, a dodatne misije i osvežena priča dovoljne su da zainteresuju fanove i pruže poneko novo iskustvo. Ako još niste igrali World in Conflict, a ljubitelj ste strateških igara, preporučujemo da odmah nabavite Complete Edition, u kojem uz originalnu igru dolazi i Soviet Assault.
Korisni linkovi

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike