10 namirnica kojima možete očistiti kuću

Foto: StockSnap/Pixabay.com

Hrana nam najčešće zaprlja kuću, ali postoje namirnice koje možemo sasvim lepo i efikasno iskoristiti kako bi održali dom čistim, a da ne trošimo dodatni novac na sredstva za čišćenje niti da se izlažemo njihovom, često toksičnom hemijskom dejstvu:

1. Kuhinjska so

Kuhinjska so može odlično da posluži da otklonite mrlje od crvenog i crnog vina, ukoliko delujete brzo: na svežu fleku pospite so i ostavite da odstoji nekoliko sati. Poptom operite uobičajenim načinom.

Dodatni trik: Drage dame, ukoliko vam treba piling na brzinu, a nemate ništa pri ruci, kašičicu kuhinjske soli pomešajte sa malo ulja za bebe. Prstima nanesite na lice i istrljajte (ali ne pregrubo) i potom toplom vodom uklonite ostatke soli i ulja sa kože.

2. Kečap

Kečap pomaže kod ribanja zagorelih plehova: natopite njime zagorela mesta i ostavite petnaestak minuta – kasnije ćete ih očistiti sa lakoćom

3. Banana

Kora od banane jedno je od najboljih sredstava za glancanje predmeta i nakita od srebra. Pokušajte

4. Orah

Orasima možete “zamazati” oguljena mesta na drvenom nameštaju – samo dobro protrljajte, i posle par minuta okrznuta mesta se neće primećivati.

5. Griz

Ukoliko imate sveže masne mrlje na stoljnjacima, krpama ili odeći, pospite ih grizom. Za samo nekoliko minuta griz će upiti svu masnoću.

6. Crni luk

Polovinom crnog luka možete dovesti u red zamazan i zamašćen roštilj. Dobro istrljajte i sva nečistoća će se odvojiti.

7. Krastavac

Korom svežeg krastavca možete efikasno skinuti fleke sa zidova, ali i očistiti zamagljena stakla u kupatilu.

8. Hleb

Ukoliko ste razbili neku staklariju i bojite se sitnih komadića na podu, problem ćete rešiti ako tankim parčetom hleba pređete preko rizične površine – hleb se ponaša bukvalno kao sunđer za staklo – pokupiće sve zaostale komadiće.

9. Maslinovo ulje

Pomoću maslinovog ulja lako ćete skinuti smolu koja vam se nalepila na odeću ili delove tela posle nekog izleta u prirodu.

10. Pirinač

Pirinač će vam odlično poslužiti da pokupi aromu iz električnog mlina kojim nešto želite da meljete. Primera radi, ako ste u njemu mleli kafu, a sada želite da sameljete šećer, dovoljno je prethodno kroz mlin pustiti jednu kašiku pirinča – i vaš mlin je opet spreman za upotrebu – kao nov.

 

Izvor: viralnova.com

 

Ostavite komentar