U trendu

5 saveta za preživljavanje u divljini (video)

Ed Staford je veliki pustolov i prvi čovek koji je prohodao Amazon. Ed je snimio serijal „Sam na svetu – s Edom Stafordom“, a u svakoj od šest epizoda Ed na deset dana odlazi na izolovanu lokaciju Gvatemale, Namibije, Norveške, Filipina, Patagonije i Mongolije. Potpuno je prepušten sam sebi, a sve što ima je kamera kojom se snima i par kratkih pantalona, prenose mediji.

Ed je dao i nekoliko saveta za preživljavanje u divljini:

„Onda kada shvatite da ste se izgubili sednite i duboko udahnite. Poslednja stvar koju želite da napravite je da nagađate gde se nalazite i onda krenete u nepoznatom smeru, na taj način ćete se samo još više izgubiti. Kada se smirite, krenite da istražujete nekoliko različitih smerova u potrazi za bilo kojom poznatom tačkom koja bi vam mogla pomoći. Zapišite svaki korak s obzirom na to da vaš mozak zbog navale adrenalina neće zadržati previše informacija. Polako možete da slažete kockice o svemu što znate i na taj način vratite kontrolu nad situacijom.

Velike su šanse da ćete nakon nekoliko pokušaja u različitim smerovima pronaći pravi put ili nešto što će vam pomoći da se orijentišete. Ali, dobra stvar kod ove metode je čak i ako ne možete da pronađete pravi put i dođete do pomoći – ovaj je način pristupanja situaciji odličan za početak vašeg preživljavanja. Možete da zapišete izvore vode, izvore hrane i materijale potrebne za sklonište. Sve ove informacije mogu da budu od presudne važnosti ako se u navedenoj situaciji nađete na neki duži period.

Ponašajte se kao da igrate igru. Strah je najgori neprijatelj – uzrokuje paniku i počinjete da sumnjate u sebe. Postavite se kao da igrate uzbudljivu igru u koju ćete uložiti maksimalan napor. Na taj način proces preživljavanja postaje zabavan, a nemoguće prepreke se pretvaraju u zabavan izazov. Ta namerna alternativna perspektiva je od vitalnog značaja.

Uz pretpostavku da ne nosite uvek upaljač moraćete da se prilagodite vegetaciji i okolini u kojoj se trenutno nalazite. Moraćete da tražite suvo drvo koje nije previše propalo, te još ima dovoljno snage u sebi. Dobar test je da noktom pokušate da ostavite trag u drvetu. Ako ne možete prstom da ostavite trag u tom slučaju je drvo pretvrdo. Ako se drvo raspada, to znači da je previše mekano. Ako možete da ostavite lep trag noktom to znači da ćete vrlo verovatno moći da postignete trenje potrebno da zapalite vatru.

Za stvaranje vatre trenjem treba praksa, pa ako nikada niste pokušali da palite vatru na ovaj način realno nećete biti u mogućnosti da je zapalite. Moj savet je da tehniku usavršavate kod kuće kako bi jednog dana, ako se nađete u situaciji u kojoj bi trebalo da preživite, mogli da zapalite vatru pomoću trenja.

Mene lično je najviše strah pečurki, najviše iz razloga što upravo one smrtonosne često izgledaju privlačno baš kao i one jestive. Ako ste u nedoumici, radije ne jedite pečurke. Bez hrane možete preživeti daleko duže nego što mislite.

Svaki izvor koji izvire direktno iz tla je vrlo čist, s obzirom na to da nije imao priliku da pokupi nečistoće, pa je prošao proces filtracije kroz stene i zemlju. U nedostatku izvora iz tla, pobrinite se da voda brzo teče i da je čista. Kod konzumacija nepročišćene vode iz reke uvek postoji određena doza rizika – nikad ne znate da li je uzvodno uginula kakva životinja i na taj način kontaminirala izvor.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.