U trendu

Adelin album uticao na rast muzičkih prihoda

Britanska pevačica Adel imala je najbolje prodavani album prošle godine, globalni hit koji je doprineo da prihodi od muzike zabeleže prvi bitniji rast od početka digitalne ere pre dve decenije.

Prema podacima koje je danas objavila Medjunarodna federacija proizvodjača fonograma (IFPI) Adelin album „25“ prodat u 17,4 miliona primeraka, odnosno pet puta više nego prvi sledeći albumi po prihodima, pevača Eda Širana i Tejlor Svift, čiji su albumi „X“ i „1989“ prodati u 3,5 miliona primeraka.

Najbolje prodavani singl prošle godine bio je „See You Again“ Viz Kalife koji je prodat u 20,9 miliona primeraka.

Federacija je navela da su globalni prihodi od snimljene muzike porasli 3,2 odsto izmedju 2014. i 2015. na 15 milijardi dolara, i da je ta industrija jako pogodjena digitalnom revolucijom ponovo počela da beleži rast prihoda.

Kako se navodi ovaj porast je „prvi značajan godišnji rast u ovoj industriji u gotovo dve decenije“

Direktor Federacije Fransis Mur je rekao da te cifre pokazuju da se „industrija prilagodila digitalnom vremenu i iz toga izašla jača i pametnija“.

Prodaja digitalne muzike uključujući striming ili preuzimanje s interneta predstavjalo je 45 odsto od ukupnih prihoda, dok ploče, diskovi i drugi proizvodi predstavljali 39 odsto od prihoda. Prvi put da je digitalna muzika ostvarila najveći udeo u prihodima. Ostatak prihoda je uglavnom došao od prava za nastupe.

Iako opšte uzev prihodi od muzike rastu, u izveštju se navodi da se povećava jaz izmedju količine muzike koja se koristi i novca koji se vraća umetnicima i producentima.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike