Akademija za dodelu Oskara udvostručiće broj žena

Akademija filmskih nauka i umetnosti koja dodeljuje Oskare pozvala je rekordna 683 nova člana da joj se pridruže šest meseci posle objavljivanja namere da udvostruči broj žena i pripadnika manjina u svojim redovima.

Akademija je saopštila da je od ukupnog broja novopozvanih 46 odsto žena, 41 odsto pripadnika manjina i da dolaze iz 59 zemalja.

Ako svi pozvani prihvate ukupno članstvo akademije bilo bi 27 odsto žena i 11 odsto pripadnika etničkih manjina, u odnosu na 25 odsto, odnosno osam odsto kakav je odnos sada.

Medju novopozvanim su glumci Džon Bojega iz Ratova zvezda, Ema Votson iz Harija Potera, švedska Oskarovka Alisija Vikander i američka pevačica Meri Džej Blajdž. Pozvani su takodje Idris Elba, Čadvik Bosman, Eva Mendes, Amerika Ferera i Anika Noni Rouz.

Medju drugim potencijalnim novim članovima pozvanim da povećaju diverzitet akademije je kineski snimatelj Džao Fej, japanski dizajner produkcije Johei Taneda, meksička rediteljka Patrisia Rigen i muzičari kao što je Fitcdžerald Digs, poznatiji kao RZA iz američke hip hop grupe Vu Tang Klan.

Ove godine je pozvan rekordan broj novih članova, i više je nego dvostruko veći nego prošle godine, rekla je predsednica akademije Šeril Bun Ajsaks.

Ona je rekla da je akademija radila nekoliko godina na tome da diversifikuje svoje članstvo sastavljeno većinski od starijih, belih muškaraca.

Akademija je u januaru najavila velike promene u regrutovanju novih članova i načinu glasanja, posle druge godine za redom da su samo belci bili medju nominovanim za Oskare. Ta činjenica je prošle godine izazvalo lavinu kritika i bojkota.

Protesti su doveli do rasprave nevidjenih razmera o rasnoj jednakosti u filmskoj industriji, i nastanka haštaga preko društvenih mreža  #OscarsSoWhite (Tako beli Oskari).  Nekoliko holivudskih zvezda je bojkotovalo prošlogodišnju ceremoniju Oskara zbog nominacija koje su date samo belim umetnicima.

„Mislim da je zbog toga što je razgovor o tome stvarno eksplodirao da možemo 2016. da imamo još više diverziteta medju talentovanim“, rekla je Bun Ajsaks u intervjuu.

Rekla je da su članovi akademije podstaknuti zadatkom da dovedu nove i zanemarene talente  u svoje redove. „To je bilo kao udar struje“, rekla je ona.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike