U trendu

Ameri zabrinuti: Evo kako su im Šveđani „uništili“ nosač aviona

Nosač aviona Ronald Regan 2005. godine susreo se s dovoljno snažnim protivnikom – švedskom dizel podmornicom. Tokom ratnih igara, podmornica je pokazala svoju pravu snagu i veštinu i pobedila moćni američki nosač aviona.

Snalažljiva posada podmornice uspela je da se provuče pored pasivne odbrane nosača i grupe u pratnji. Postigli su pogodak, i bez ikakvih oštećenja na svojoj strani potopili Regana, prenose mediji u regionu.

Kako piše Popular Mechanics sve je to uspela zahvaljujući starom i dobro isprobanom motoru. Umesto da je iskoristila dizel za napajanje motora s unutarnjim izgaranjem (koji je prilično glasan), ova podmornica klase Gotland koristi ‘stare’, ali tehnološki unapređene Sterling motore.

Ovi jako tihi motori koriste se za punjenje akumulatora, a mogu i direktno pokretati motore. Rezultat je gotovo bešumna podmornica koja je tiša od sličnih modela dizelaša. Tiša je čak i od svog nuklearnog rođaka kojem je potrebno konstantno hlađenje koje i može otkriti poziciju.

Ovaj virtualni „poraz“ zabrinjava Amerikance, pa je mornarica unajmila švedsku podmornicu klase Gotland kako bi smislila kako ‘pobediti’ ove njihove mogućnosti, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike