Američki policajci bojkotuju Bijonse

Podrška američke policije bojkotu svetske ture pevačice Bijonse izgleda da se zahuktava, iako kritičari odbacuju ovakvu akciju kao nepotrebnu.

Bratski red policije Majamija, organizacija koja okuplja tamošnje policajce, je pozvao na bojkot predstojeće turneje Bijonse koju ona započinje u aprilu u Marlins parku u Majamiju.

Osude Bijonse su krenule skoro odmah nakon što je muzička superzvezda objavila kontroverzni video spot “Formation” i početkom ovog meseca izvela ovu pesmu u poluvremenu Superboula, finalne NFL utakmice američkog fudbala.

Kritičari su zamerili teme spota i pesme vezane za pokret za prava Afroamerikanaca BlackLivesMatter, a posebno to što su prateći plesači i plesačice bili obučeni kao pripadnici “Crnih pantera”, revolucionarne crnačke organizacije koja je u SAD osnovana  sredinom 60-ih godina prošlog veka.

Kako navodi Si-En-En, u delu muzičkog spota prikazan je afroamerički dečak ogrnut kapuljačom kako pleše ispred policajaca u opremi za razbijanje demonstracija, nakon čega se na zidu pojavljuje grafit “Prestanite da pucate na nas”.

“Bacati ljagu na policajce tako da ceo svet to vidi tokom Superboula je stvarno pogrešno”, kaže narednik Ed Malins, predsednik Dobrovoljnog udruženja narednika u Njujorku.

Malins navodi da podržava bojkot koji bi se sastojao u tome da policajci odbiju da van radnog vremena obezbeđuju koncerte Bijonse, ali da pritom nastavljaju da obavljaju svoja uobičajena zaduženja.

(Tanjug)

Ostavite komentar