najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Američki sud: Happy Birthday u javnom domenu

Reči čuvene rođendanske pesme “Happy Birthday To You” više nisu zaštićene autorskim pravima, odlučio je Federalni sud u SAD.

Kompanija Vorner/Čepel (Warner/Chappell) koja je otkupila pravo na tu pesmu, više ne može da naplaćuje tantijeme na javno izvođenje te pesme, pošto autorska prava štite samo poseban muzički aranžman, a ne i celu pesmu koju su komponovale dve sestre iz Kentakija 1893, odlučio je sudija Džordž King.

Zaštitu autorskih prava je 1935. podnela kompanija Klejton Sami F Co (Clayton F Summy Co), čiju je naslednicu Vorner/Čepel kupio za 25 miliona dolara krajem 1980-ih, a time i određena prava na “Happy Birthday To You”.

Mildred i Peti Hil su svoju verziju nazvali “Good Morning To All” ali je to kasnije evoluiralo u najpoznatiju rođendansku pesmu na svetu koju je i Merilin Monro 1962. otpevala predsedniku Džonu Kenediju.

Slučaj protiv Vorner/Čepela su pokrenuli 2013. Rujpa Marja i Robert Zigel pošto im je izdavač tražio 1.500 dolara za pravo na njeno korišćenja pesme u dokumentarnom filmu o “Happy Birthday To You”.

Marja i Zigel su na sudu tvrdili da je pesma u javnom domenu i da nije predmet autorskih prava, a sudija King je presudio da je kompanija Sami nikada nije stekla prava na reči pesme.

“Sestre Hil su dale Samiju pravo na melodiju i pravo na klavirski aranžman zasnovan na melodiji, ali nikada pravo na reči”, naveo je King.

Vorner/Čepel, koji je godišnje zarađivao oko dva miliona dolara od tantijema za korišćenje pesme na filmu, televiziji, reklamama i drugim javnim izvođenjima, naveo je da ne naplaćuje svako izvođenje pesme, već so ono u komercijalne svrhe.

Marja je posle presude izrazila zadovoljstvo, ali i navela da je morala da plati 455 dolara Vorner/Čepelu zbog uključivanja “Happy Birthday To You” na živi album na kojem je zabeležno kako članovi njenog benda i publika pevaju tu pesmu na njen rođendan.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike