najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Američki vojnici verovali navigaciji pa zalutali

Američki vojnici iz oklopne brigade rasporedjene na zapadu Poljske kao pojačanje istočnog krila NATO toliko su verovali satelitskoj navigaciji (GPS) da su u roku od 24 časa čak dva puta, umesto na autoput za Poznanj, zalutali u mesto Vžešenj i blokirali njegove tesne ulice.

Prvi put je, prateći satelitsku navigaciju, američki konvoj od nekoliko borbenih vozila i kamiona zalutao u Vžešenj u ponedeljak i to u vreme popodnevne saobraćajne gužve, kada se stanovnici vraćaju s posla. Konvoj se zaglavio u nekoliko ulica u centru, javlja danas privatna poljska televizija TVN24.

„Saobraćaj je bio zaustavljen jedan sat. Naši policajci ispratili su ih do autoputa, i oni su otišli u pravcu Poznanja i tu se naš posao završio“, rekao je Adam Vojćinjski iz lokalne policije.

Nije prošlo ni 24 sata, a američki konovoj se ponovo, verujući već drugi put da ih satelitska navigacija vodi na prilaz autoputu, pojavio danas u Vžešnju i ponovo su se teška vozila zaglavila u centru i paralisala saobraćaj, ovog puta u jutarnjem špicu, dok ih policija nije izvukla iz centra.

SAD su kao pojačanje Poljskoj za istocno krilo NATO poslale sredinom januara oklopnu brigadu sa 3.500 vojnika, 446 tenkova, transportera i haubica i još 900 vozila, medjutim od početka ih prati zla sreća zato što su zaboravili da su im u to doba godine na tim geografskim širinama potrebne zimske gume.

Poljske vlasti umirivale su javnost da osim zimskih guma američki i saveznički vojnici neće naići na probleme kao u Nemačkoj kada su prebacivali opremu, a pokazalo se da s teškim vozilima ne mogu da predju preko nekih mostova na planiranoj trasi.

„Nema problema u komunikaciji sa Amerikancima. Poljska ima specijalne mape sa informacijama kuda mogu da se premeštaju, s podacima koliki teret mogu da izdrže mostovi i s visinama nadvožnjaka“, kazao je tada pukovnik Robert Vožnjak odgovoran za smeštaj američkih vojnika.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike