Američki vojnici verovali navigaciji pa zalutali

Američki vojnici iz oklopne brigade rasporedjene na zapadu Poljske kao pojačanje istočnog krila NATO toliko su verovali satelitskoj navigaciji (GPS) da su u roku od 24 časa čak dva puta, umesto na autoput za Poznanj, zalutali u mesto Vžešenj i blokirali njegove tesne ulice.

Prvi put je, prateći satelitsku navigaciju, američki konvoj od nekoliko borbenih vozila i kamiona zalutao u Vžešenj u ponedeljak i to u vreme popodnevne saobraćajne gužve, kada se stanovnici vraćaju s posla. Konvoj se zaglavio u nekoliko ulica u centru, javlja danas privatna poljska televizija TVN24.

„Saobraćaj je bio zaustavljen jedan sat. Naši policajci ispratili su ih do autoputa, i oni su otišli u pravcu Poznanja i tu se naš posao završio“, rekao je Adam Vojćinjski iz lokalne policije.

Nije prošlo ni 24 sata, a američki konovoj se ponovo, verujući već drugi put da ih satelitska navigacija vodi na prilaz autoputu, pojavio danas u Vžešnju i ponovo su se teška vozila zaglavila u centru i paralisala saobraćaj, ovog puta u jutarnjem špicu, dok ih policija nije izvukla iz centra.

SAD su kao pojačanje Poljskoj za istocno krilo NATO poslale sredinom januara oklopnu brigadu sa 3.500 vojnika, 446 tenkova, transportera i haubica i još 900 vozila, medjutim od početka ih prati zla sreća zato što su zaboravili da su im u to doba godine na tim geografskim širinama potrebne zimske gume.

Poljske vlasti umirivale su javnost da osim zimskih guma američki i saveznički vojnici neće naići na probleme kao u Nemačkoj kada su prebacivali opremu, a pokazalo se da s teškim vozilima ne mogu da predju preko nekih mostova na planiranoj trasi.

„Nema problema u komunikaciji sa Amerikancima. Poljska ima specijalne mape sa informacijama kuda mogu da se premeštaju, s podacima koliki teret mogu da izdrže mostovi i s visinama nadvožnjaka“, kazao je tada pukovnik Robert Vožnjak odgovoran za smeštaj američkih vojnika.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike