Asteroid veličine zgrade od 10 spratova, prolazi danas pored Zemlje – biće blizu

Asteroid veličine zgrade od 10 spratova proći će pored Zemlje na pola udaljenosti do Meseca, upozorila je NASA.

Kako piše „Independent“, asteroid 2019 GC6 proći će u četvrtak oko 219.000 kilometara od Zemlje i tako izbeći razorni sudar. Ipak, NASA je upozorila da bi orbitalna putanja asteroida i dalje mogla predstavljati rizik u budućnosti.

Nakon što je otkriven 9. aprila, naučnici iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon u Kaliforniji smestili su ga na popis asteroida za koje postoji rizik od sudara sa Zemljom u sledećih 100 godina. Blizu Zemlje trebao ponovno da prođe 2034., 2041. i 2048. godine.

Nije neuobičajeno sudaranje svemirskih krhotina sa Zemljom, s tonama kosmičkog materijala koje svakodnevno prolaze kroz atmosferu. Iako velika većina izgori pre nego što stigne do tla, svakih desetak godina neki veći asteroid sudari se sa Zemljom.

Zbog relativno male veličine, asteroidi su poznati po tome što ih je teško uočiti i često ostaju neotkriveni sve do nekoliko dana pre nego što prođu ili se sudare sa Zemljom. Astronomi iz NASA-e Laboratorije za mlazni pogon nedavno su to opisali kao da na noćnom nebu pokušate uočiti grumen uglja, piše „Independent“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.