U trendu

Azil za pse u Španiji traži domove u inostranstvu za napuštene hrtove

UTRERA – Stotine hrtova raznih uzrasta u azilu za pse u južnoj Španiji čekaju da nađu dom u inostranstvu, budući da ta rasa nije uobičajena među kućnim ljubimcima u toj zemlji, preneo je Rojters.

„U 90 odsto slučajeva usvojenje se dešava u inostranstvu, pošto u našoj zemlji ne postoji kultura držanja hrtova kao kućnih ljubimaca“,
rekla je Rosio Arabal, šef skloništa Benjamin Mehnert i Fondacije za spasavanje u andaluzijskom gradu Utrera.

Prema njenim rečima, u skloništu se trenutno nalazi oko 600 pasa, uglavnom „galgo“ hrtova.

Oni najčešće nalaze domove u drugim evropskim zemljama, ali neki putuju i u Sjedinjene Američke Države i Kanadu, navela je Arabal.

Španski ‘Galgo’ hrtovi se koriste za praćenje ili hvatanje životinja kao što su jeleni, divlje svinje i zečevi, ali se često odbacuju u slučaju povreda ili bolesti.

Lovački psi su postali pitanje podela u Španiji, čija lovačka industrija vredi oko pet milijardi evra godišnje i ima moćan lobi.

Parlament je danas odobrio nacrt zakona koji ima za cilj unapređenje prava životinja, što podrazumeva, između ostalog, zabranu prodaje kućnih ljubimaca u prodavnicama, pretvaranje zooloških vrtova u centre za oporavak divljih životinja i visoke kazne za zlostovljanje životinja. Međutim, zaštita lovačkih pasa nije obuhvaćena zakonom.

Prema podacima Fondacije Afiniti sa sedištem u Barseloni, oko 167.000 pasa je napušteno u Španiji 2021. godine, a mnogi od njih
nakon završetka lovne sezone.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar