najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bazen na dnu okeana koji ubija sva živa bića (video)

Bazen u okeanu slučajno je pronašao profesor biologije koji je istraživao koralne grebene kraj Meksika 2014. godine. Nazvali su ga “đakuzi smrti” jer je jedno od najčudnijih mesta na svetu. Naučnici su se opet vratili na to mesto kako bi napravili snimke visoke rezolucije i mapu celog područja. Smatraju da bi taj bazen mogao da odigra ključnu ulogu u istraživanju postojanja života na drugim planetima.

Okrugli bazen ubija sve što pokuša da plivi u njemu. Ima širinu od 30 metara i dubinu od 3,6 metara. Nalazi se na hiljadu metara ispod površine Meksičkog zaliva, prenose britanski mediji.

Tu je jako toplo (19°C) i slano, to je glavni razlog zašto je ovaj deo potonuo – objasnili su naučnici. Opasnost leži u njegovom hemijskom sastavu, voda je pomešana sa sumpor – vodonikom i uljnim talozima od čega nastaje otrovna lepljiva stvar koja se meša sa metanom sa dna okeana.

“Ovaj bazen, nalik na krater je specifičan. Na jednom delu se izdiže tri metra iznad ostatka i tu se nalazi jedan prekrasni vodopad. To je nešto najbolje što sam video. Spustiš se na dno okeana i ugledaš jezero. Kao da nisi na ovoj planeti”, rekao je Erik Kordes, profesor biologije.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike