BEMUS od 21. do 31. oktobra

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS) biće održane od 21. do 31. oktobra 2015, a na festivalu nastupaju ruski pijanista Nikolaj Luganski, primabalerina Svetlana Zaharova, mongolski ansambl “Ih Cecn”, Solisti Sankt Petrerburga i drugi umetnici, najavili su danas organizatori.

Sekretar grada Beograda za kulturu Vladan Vukosavljević rekao je na konferenciji za novinare da je BEMUS postao primer i uzor drugim festivalima u regionu i jugositočnoj Evropi i da publiku 47. festivala očekuje bogat i sadržajan program.

On je rekao da je BEMUS najznačajnija manifestacija koju organizuje grad Beograd, ali je pozvao medije da posvete prostor i Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga (25. oktobra do 1. novembra) i Beogradskom džez festivalu (28. oktobar – 1. novembar), jer veruje da će sva tri događaja imati po čemu da se pamte.

“Uloženi su veliki napori da sve tri manifestacije budu na zavidnom nivou. Živimo u svetu zasićenom informacijama, ali kulturni događaji ovog značaja jesu iskorak, utočište, opomena i osvešćenje. Oni znače mnogo da se prebrode uzburkane epohe kao što je ova u kojoj živimo”, rekao je Vukosavljević.

On je dodao da će na BEMUS-u biti obeležene i značajne simbolične godišnjice, poput 30 godina rada Simfonijskog orkestra i hora RTS i 50 godina postojanja Beogradskog gudačkog orkestra “Dušan Skovran”, ali da su na programu i gostovanja vrhunskih umetnika poput Zaharove i Luganskog.

Umetnički direktor BEMUS-a Svetislav Božić rekao je da će program festivala biti posvećen delima 20. veka koja nisu “uspavljiva”, nego bude pozornost, i da predstavlja “zlatni trezveni presek”, a ne promovisanje novih dela kojem su namenjeni drugi festivali.

“Nama se učinilo da 20. vek još nije završen i da je to omot spisa koji nije definitivno zatvoren, a da je muzika 20. veka sa autorima pogledala nadahnuto u prošlost, videla dobro sadašnjost i naslutila razne nivoe apokaliptičnosti i spasenja u budućnosti”, rekao je Božić.

Predstavnik Kulturnog odeljenja ambasade Kine u Beogradu Čeng Kai rekao je da je BEMUS jedan od najznačajnijih muzičkih festivala jugoistočne Evrope i da će zato iz Kine gostovati izuzetna muzička trupa “Ih Cecn”, tradicionalni mongolski ansambl osnovan 2008.

“To je jedan od najtradicionalnijih, najizvornijih ansambala u Kini. Svi izvođači rođeni su u porodicama odgajivača stoke na mongolskim pašnjacima, a od tinejdžerskog uzrasta sticali su akademsko muzičko obrazovanje”, rekao je Čeng.

On je rekao da muzičari iz Mongolije sviraju na tradicionalnom gudačkom instrumentu sa izrezbarenom konjskom glavom morin hur (nalik guslama) i da će svojom muzikom uvesti publiku u duhovni svet mongolskog naroda.

BEMUS će otvoriti u sredu 21. oktobra na Kolarcu Simfonijski orkestar RTS sa solistima Majom Rajković (klavir), Mladenom Đorđevićem (truba), francuskim pijanistom Romenom Dešarmom, klarinetistom Đampjerom Sobrinom i trubačem Erikom Obijeom, pod upravom dirigenta Bojana Suđića.

Solisti Sankt Peterburga pod upravom dirigenta Mihaila Gantvarga nastupaju na Kolarcu u četvrtak 22. oktobra, a mongolski ansambl Ih Cecn u Skupštini grada Beograda u petak 23. oktobra. Nikolaj Luganski nastupa u subotu 24. oktobra na Kolarcu.

Primabalerina Boljšoj teatra Svetlana Zaharova i solisti Mihail Lobuhin i Ana Tihomirova gostuju u baletu Ludviga Minska “Bajadera” u Sava centru u ponedeljak, 26. oktobra.

Beogradski gudački orkestar “Dušan Skovran” i solisti LP Duo Sonja Lončar i Andrija Pavlović nastupaju u sredu 28. oktobra u Kolarcu, a u petak 30. oktoba u Skupštini grada gostuju mladi muzičari Galina Nikolin, Ivan Bašić i Dušan Panajotović.

Izvornom muzičkom stvaralaštvu Kosova i Metohije biće posvećen koncert u nedelju 25. oktobra, dok će u četvrtak 29. oktobra Hor “Ivo Lola Ribar” prirediti koncert “Plava grobnica”, povodom 100. godišnjice stradanja srpske vojske u Prvom Svetskom ratu.

Mecosopran Ana Viktorova i Simfonijski orkestar i hor RTS pod upravom dirigenta Bojana Suđića zatvoriće 47. BEMUS u subotu 31. oktobra u Kolarčevoj zadužbini.

(Beta)

Ostavite komentar