najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Beograd dobija Muzej džeza

Organizacioni odbor Beogradskog džez festivala prihvatio je danas inicijativu za osnivanje Muzeja džeza.

Muzej će biti u Kući legata od 200 kvadratnih metara, u Knez Mihailovoj 46, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Kako prenosi gradski servis Beoinfo, Vesić je posle sednice odbora rekao da je tu inicijativu pokrenula Kuća legata i da to neće biti klasičan muzej sa postavkom, već da će se tu i svirati džez, dok već postoji bogata kolekcija porodice Blam sa više od 1.000 eksponata.

„Mi ćemo sve učiniti da taj prostor privedemo nameni i tu osnujemo Muzej džeza budući da Beograd ima zaistu veliku tradiciju kada je u pitanju džez koji se u našem gradu svira od 1926. godine, skoro u isto vreme kada i u drugim zemljama Zapadne Evrope“, rekao je Vesić.

On je rekao da očekuje da će 31. Beogradski džez festival od 28. okobra do 1. novembra biti najbolji do sada i u smislu organizacije, kao i u izboru umetnika koji učestvuju u programu.

Budžet Beogradskog džez festivala biće 17 miliona dinara, pet miliona dinara više nego prošle godine, što pokazuje da ta manifestacija „zaslužuje podršku i grada i države i da će svake godine biti sve bolja“, rekao je Vesić.

Vesić je rekao da je do sada prodato 150 kompleta ulaznica u pretprodaji, dok je dosadašnji rekord bio 120 na kraju festivala, a pozvao je publiku da što pre kupi još oko 40 preostalih kompleta.Programski menadžer Beogradskog džez festivala Dragan Ambrozić rekao je da je ovogodišnji program više okrenut mlađoj publici nego program lanjskog, jubilarnog festivala koji je bio „nostalgičnog karaktera“.

U skladu sa tim je i ovogodišni slogan „Budućnost džeza“, usmeren ka novim zvezdama koje svojim postignućima boje džez 21. veka, rekao je Ambrozić.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike